ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін вирішив залишити в держвласності лише 15 держпідприємств

Також затверджено законопроект про нові правила приватизації.

Кабмін вирішив залишити в держвласності лише 15 держпідприємств
Фото: kmu.gov.ua

Уряд на засіданні у вівторок затвердив стратегічне бачення управління державними підприємствами.

Прийнятий документ, так званий "тріаж" (від англ. Triage - медичне сортування), визначає, які державні підприємства в довгостроковому періоді повинні залишитися в державній власності, які слід передати в концесію, приватизувати чи ліквідувати, повідомляють на сайті Мінекономіки.

У державній власності повинні залишитися 15 особливо важливих державних комерційних підприємств ("Укрзалізниця", "Укрпошта", "Нафтогаз України", КБ "Південне", Завод 410, "Південмаш", "Антонов", "Хартрон", ХДАВП, Адміністрація морських портів, "Енергоатом", "Укренерго", "Укргідроенерго", СхідГЗК, "Укрхімтрансаміак") і 363 об'єкти, що забезпечують виконання державою своїх функцій в оборонній сфері, сфері охорони здоров'я, стандартизації і метрології, соціальної політики.

359 об'єктів державної власності заплановано передати в концесію (право тимчасового використання приватними суб'єктами господарювання). Це аеропорти, лісові господарства, автомобільні дороги та ін.

1255 об'єктів держвласності повинні бути реорганізовані або ліквідовані.

Крім того, на засіданні у вівторок уряд схвалив проект закону "Про приватизацію державного майна".

Новий законопроект покликаний забезпечити перехід до ринкового ціноутворення на об'єкти державної власності. Зокрема передбачається, що законопроект дозволить відійти від інституту оцінки і визначити ціну об'єкта виключно платоспроможним попитом.

Документ покликаний спростити процес продажу активів, істотно зменшити час на підготовку об'єкта до приватизації.

Проект закону встановлює новий підхід до розподілу на об'єкти великої і малої приватизації. До великих. за рішенням Кабміну, віднесуть тільки великі об'єкти з високим потенціалом залучити стратегічного іноземного інвестора, таких об'єктів, за попередніми даними, буде близько 60.

Об'єкти великої приватизації будуть продавати із залученням інвестиційного радника - одного з інвестиційних банків з репутацією. Радник вивчатиме попит на об'єкт, спілкуватиметься з потенційними покупцями і пропонуватиме стартову ціну.

Об'єкти малої приватизації зможуть реалізувати за допомогою відкритих аукціонів онлайн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram