ГоловнаЕкономікаФінанси

Шлапак: інсайдерський кредитний портфель ПриватБанку становить 190 млрд гривень

Голова банку пояснив, чому у звіті аудиторів фігурує сума 10 млрд.

Шлапак: інсайдерський кредитний портфель ПриватБанку становить 190 млрд гривень
Фото: dyvys.in

Голова правління ПриватБанку Олександр Шлапак заявив, що інсайдерський кредитний портфель ПриватБанку становить 190 млрд гривень.

На прес-конференції у вівторок він розповів, що портфель юросіб перед націоналізацією становив 192-196 млрд гривень. Колишній менеджмент визнавав інсайдерськими тільки 8 млрд гривень, але Шлапак стверджує, що їх значно більше. "Ми переконалися, що таких кредитів було на 190 млрд гривень. Він таким і залишився донині", - заявив він.

Шлапак також пояснив, чому в аудиторському звіті фігурує сума тільки 10 млрд гривень.

"Дійсно, річна звітність аудиторів називає близько 10 млрд, ми називаємо близько 190 млрд. Я хочу пояснити, що аудитор оцінює портфель за міжнародними стандартами фінансової звітності. Якщо ви знайомі з міжнародними стандартами фінансової звітності, то ви, напевно, могли переконатися, що вони не передбачають реалій, які в нас можливі в державі. Західний банкір не може, у здоровому глузді, видати позику на сотні мільйонів доларів компанії "Роги і копита", яка не має ні забезпечення, ні оборотів, з грубими порушеннями нормативів і законодавства. Але навіть якщо він буде намагатися це зробити, то трирівнева система - ризик-менеджмент, комплаєнс, внутрішній аудит і служба безпеки - обов'язково зупинять це. В українських реаліях ситуація інша", - заявив він.

Нагадаємо, що 21 грудня 2016 року ПриватБанк перейшов у державну власність, оскільки попередні власники довели його до неплатоспроможності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram