ГоловнаЕкономікаБізнес

ЗМІ: на пост директора Укрспирту претендують люди, причетні до фіктивних схем

ЗМІ: на пост директора Укрспирту претендують люди, причетні до фіктивних схем
Одно из предприятий "Укрспирта"
Фото: 112.ua

Напередодні засідання комісії з допуску кандидатів до конкурсу на посаду глави Укрспирту оприлюднено дані про розкрадання на підприємстві. Аудитори знайшли збитків, завданих держпідприємству Укрспирт, майже на 3 млрд гривень, повідомляє Корреспондент.

Зазначається, що аудит охопив період з 1 січня 2012-го по 31 березня 2015 року. Водночас, основні порушення, які спричинили збитки в розмірі близько 3 млрд гривень, виявлені вже у 2015 році, припадають на період до грудня 2014 року. Серед них: реалізація продукції за цінами, нижчими за собівартість, закупівля сировини з необґрунтовано завищеною вартістю, оплата послуг, надання яких не підтверджено документами, брак майна і цінностей, в тому числі ПММ, зерна і автомобілів.

Так, у 2014 році проведення господарських взаємовідносин з компаніями, що мають ознаки фіктивності, призвели до втрат на суму близько мільярда гривень. Також повідомляється, що в результаті держбюджет не отримав понад 400 млн. грн. податків.

Як повідомив міністр аграрної політики Олексій Павленко, матеріали аудиту готуються до передачі правоохоронним органам.

"Буду просити керівництво Генпрокуратури, СБУ і МВС взяти справу під особливий контроль. Крім того, розслідування фактів вимагає ретельного контролю з боку суспільства", - сказав Павленко.

Обсяги фінансових порушень на держпідприємстві оприлюднено напередодні засідання комісії з допуску кандидатів до участі в конкурсі на посаду директора Укрспирту.

Повідомляється, що на посаду директора держпідприємства претендують особи, причетні до фіктивних схем, які завдали збиток підприємству.

Всі перераховані вище зловживання вперше були розголошені ще у березні-квітні 2015 року, під час проведення першого за рахунком конкурсу на заміщення посади директора Укрспирту. Тоді відібраних конкурсною комісією для завершального етапу Ніну Гаркаву та Анатолія Далибожика зняли з конкурсу, а сам конкурс визнали таким, що не відбувся. Причиною такого рішення Кабміну стало розкриття фактів зловживань, які мали місце у 2009-2014 рр. Про порушення тоді повідомили члени трудового колективу Івано-Франківського обласного державного об'єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості.

Нагадаємо, обидва екс-керівника Укрспирту, які очолювали підприємство у період 2012 - 2014 років, на сьогоднішній день перебувають у розшуку. Це Олександр Харт і його наступник Михайло Лабутін, звільнений у грудні минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram