ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" заявив, що вимагає від України більш як $16 млрд

Росія вирішила помірятися позовними вимогами

"Газпром" заявив, що вимагає від України більш як $16 млрд
Фото: mediaguide.ru

Російський "Газпром" відреагував на заяву прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка про підвищення позовних вимог у Стокгольмському арбітражі з 12,2 млрд до 16 млрд доларів.

Як повідомляє "РИА Новости", російська компанія стверджує, що її претензії до "Нафтогазу" більші, ніж 16 млрд. "Сума претензій "Газпрому" до "Нафтогазу України" більша, ніж сума претензій "Нафтогазу" до "Газпрому", - сказав офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Який саме борг він має на увазі, наразі не зрозуміло. Торік у червні російська компанія звернулася до Стокгольмського суду для стягнення з "Нафтогазу України" неоплаченої заборгованості за природний газ і відсотків за нею на загальну суму понад 4,5 млрд доларів. Однак за час, що минув, ця сума мала зменшитися, оскільки в кінці 2014 року "Нафтогаз" переказав "Газпрому" 3,1 млрд за газ, отриманий у листопаді-грудні 2013 року та квітні-червні 2014 року.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв торік у березні казав, що Україна має заплатити Росії компенсацію в розмірі 11 млрд доларів за "втрачену вигоду" за харківськими угодами.

Також він стверджував, що загалом з початку 1990-х років РФ подарувала Україні у вигляді газових знижок $80 млрд. За його словами, така ціна вийшла за рахунок того, що "Газпром" продавав газ по 40-50 доларів за тисячу кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram