ГоловнаЕкономікаФінанси

Кубів хоче переводити валютну іпотеку в гривню за поточним курсом

У НБУ вважають, що політики завищують кількість валютних позичальників

Кубів хоче переводити валютну іпотеку в гривню за поточним курсом
Фото: Макс Левин

Національний банк вважає, що переведення валютних іпотечних кредитів фізичних осіб має здійснюватися за поточним курсом.

Про це сказав глава НБУ Степан Кубів, повідомляє кореспондент LB.ua.

"Треба перевести валютні кредити на житло в гривню за поточним курсом. Але спершу від тіла кредиту треба відняти резерв банку, який сформовано під цей кредит, продовжити на 10-15 років, врахувати вже сплачене раніше", - сказав він.

Кубів також зазначив, що політики завищують кількість валютних позичальників.

За інформацією Нацбанку, зараз в Україні налічується 298 тис. валютних договорів. "Навіть якщо помножити на 3 члени сім'ї - це не більше за 1 млн людей", - зазначив Кубів. Він підкреслив, що йдеться про всі валютні кредити фізичних осіб, а не тільки іпотеку.

Нагадаємо, у вівторок, 3 червня, Верховна Рада ухвалила законопроект, який забороняє відбирати у позичальників житло, яке знаходиться під заставою за валютними кредитами.

Він набуде чинності з дати офіційного опублікування і втратить чинність з дати, коли розпочне дію закон, котрий врегулює питання переведення в гривню непогашеної основної суми заборгованості, вираженої в іноземній валюті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram