ГоловнаСуспільствоЖиття

Позичальники під ВРУ вимагали конвертувати валютні вклади в гривню

Переведення, на їх думку, має відбутися за старим курсом долара

Валютні позичальники українських банків сьогодні під будівлею парламенту вимагали ухвалення проекту закону України "Про переведення кредитних обов'язків з іноземної валюти в національну" (№4895). Про це повідомив кореспондент LB.ua з місця події. В інформаційному листі, який мітингувальники роздають всім бажаючим, зазначається: "НБУ за останні три місяці надав банківським установам на пільгових умовах понад 628 млрд гривень, більшість з яких вже ніколи не будуть повернуті. Рада розглядає законопроект про застосування податкового компромісу, згідно з яким юридичним особам для певних умов простять понад 10 млрд грн податкового боргу".

З урахуванням цього, позичальники вимагають від держави подбати про простих громадян - фізосіб і "знайти заходи щодо пом'якшення наслідків валютно-кредитної кризи".

Законопроект №4895 авторства позафракційного депутата Михайла Опанащенка, зокрема, передбачає перевести валютні кредити громадян, приватних підприємців і підприємств у гривневі за курсом 7,99.

Водночас, деякі учасники мітингу вимагали зафіксувати курс 5,0 для валютних кредитів.

Сьогодні до порядку денного засідання ВРУ було включено, але не розглядався проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо попередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи" (№4938).

Як повідомляли, раніше валютні позичальники пікетували будівлю Національного банку з вимогою дозволити їм погашати кредити за курсом 5,05.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram