ГоловнаЕкономікаДержава

Україна зможе отримувати газ зі Словаччини

Російське паливо коштує близько $430, у Європі його можна купити за $360-380.

Україна зможе отримувати газ зі Словаччини
Фото: obozrevatel.com

Україна зможе отримувати газ зі Словаччини вже до середини 2014 року.

Про це заявив єврокомісар із питань енергетики Гюнтер Оттінгер у п'ятницю, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Росія продає газ за $430 за кубометр, а в Європі його можна придбати за $360-380, проте до останнього часу його закупівля для України була неможливою. У травні заступник голови "Нафтогазу" Вадим Чупрун заявив, що "Газпром" перешкоджає прийняттю словацькою транспортною компанією Eustream рішення про реверс газу для поставки в Україну.

"Але тепер, після втручання Єврокомісії, Словаччина просто змушена піти на поступки, тому що її відмова від реекспорту, по суті, порушує Енергетичну хартію", - заявив співрозмовник видання в Міненерго України.

Ми ведемо консультації з диверсифікації ринку газу щодо закупівлі газу в Європі. Обсяги - приблизно 10 мільярдів кубометрів газу

— Євген Бакулін, голова правління "Нафтогаз України"

Політично питання реверсу можна вважати вирішеним, але для того, щоб проект зрушився з мертвої точки, Україні потрібно буде знайти кошти на будівництво реверсивної перемички на території Словаччини. Інвестиції в цей проект оцінюють у $18-20 млн.

Нагадаємо, в травні Україна домовилася про можливість поставок газу з Німеччини, коли НАК "Нафтогаз України" і німецька RWE Supply & Trading GmbH уклали рамкову угоду. Тоді сторони домовлялися про постачання 10 млрд кубометрів при тому, що з Росії цього року НАК планує імпортувати 27,5 млрд кубометрів, а наступного - 24 млрд кубометрів. Додаткові обсяги дешевого газу з Європи можна буде отримувати і через споруджуваний у Польщі LNG-термінал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram