ГоловнаЕкономікаБізнес

FT: Китай дасть Україні "кукурудзяний кредит"

Контракт на $3 млрд підпишуть у середині жовтня, а гроші витратять на китайську сільгосптехніку та хімікати.

FT: Китай дасть Україні "кукурудзяний кредит"
Фото: etftrends.com

Україна підпише з Китаєм угоду про постачання кукурудзи за кредити, повідомляє Financial Times. Києву відкриють кредит на $3 млрд, пояснюють журналісти Роман Олеарчик і Хав'єр Блас.

У галузі продовольства Пекін застосовує цю схему вперше: раніше її використовували для контрактів на кшталт "кредити за нафту" із Венесуелою й іншими країнами. "Рішення ухвалено на тлі тривог через глобальну продовольчу безпеку", - зазначає газета.

Китай просить "близько 3 млн тонн кукурудзи" на рік "за ринковими цінами"

Контракт із Export-Import Bank Китаю підпишуть у середині жовтня, сказав в інтерв'ю газеті міністр сільського господарства України Микола Присяжнюк. За його словами, Китай просить "близько 3 млн тонн кукурудзи" на рік "за ринковими цінами, що встановлюються на момент експорту".

За даними міністерства сільського господарства США, з 2011-го по 2013 рік обсяг кукурудзи, імпортованої Китаєм, становитиме 8,3 млн тонн. Аналітики пояснюють: китайці їдять усе більше м'яса, і кукурудза необхідна для відгодівлі худоби. Тим часом у серпні ціни на кукурудзу встановили абсолютний рекорд через найбільшу посуху в США.

"Україно-китайська угода, напевно, стривожить інших великих імпортерів продовольства в Азії, зокрема Японію та Північну Корею", - прогнозує видання. Зі свого боку, Присяжнюк сказав, що кредити використовуватимуть для закупівлі китайської сільськогосподарської техніки, гербіцидів і пестицидів. За словами українських чиновників, тривають переговори з Китаєм і про інші мільярдні доларові кредити взамін за сприяння модернізації енергетики.

Переклад - Инопресса

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram