ГоловнаБлогиБлог Юрія Огірчука

Пальне має подешевшати

В Україні триває зростання роздрібних цін на нафтопродукти. Навіть незважаючи на заяви профільного міністра Юрія Бойка, який запевняв нас, що пальне дорожчати не буде. Однак, вже скоро – за тиждень-два, варто очікувати розвороту ринкових тенденцій в бік зниження.

Фото: vladnews.ru

Сприятиме тому, передусім, ситуація на світових торгівельних майданчиках, де вже сьогодні спостерігається суттєве зниження цін як на сиру нафту, так і на готові нафтопродукти.

За даними НТЦ «Псіхея», на внутрішньому ринку України продовжується зростання роздрібних цін на усі види пального. Так, від початку місяця бензин А-80 подорожчав на 1,9% - до 10,39 грн./л, А-92-й – на 2,1% - до 10,72 грн./л, А-95-й – на 1,9% - до 10,98 грн./л. На 2% підвищилися ціни на А95-преміум, який пропонується нині у середньому по 11,41 грн./л. Дизпаливо подорожчало за три тижні вересня на 1,98%, до 9,75 грн./л.

Разом із тим, у оптових сегментах ринку намітився ціновий відкат. Зокрема, імпортні пропозиції високооктану лише за останній тиждень подешевшали на 4% - до 1151 долл./т, дизпального – на 2,2% - до 1063 долл./т. Однак, на внутрішньому ринку цистернові партії дизпального все ще дорожчають - за останню семиденку ціни тут зросли на 1,1% - до 11053 грн./т. Середня ж ціни на А-95 залишилися на рівні кінця серпня – 13400 грн./т. Продовжується зростання цін по усіх позиціях і у дрібному опті. Так, А-76, що пропонується бензовозними партіями, подорожчав за тиждень на 1,5% - до 9,35 грн./л, А-92 – на 0,4% - до 10,29 грн./л, А-95 – на 0,4%- до 10,60 грн./л, дизель – на 1,4% - до 9,49 грн./л.

При цьому ситуація на європейських торгових майданчиках сприятиме швидкому розвороту ринкових тенденцій в Україні. Біржові котирування на сиру нафту сорту Brent впали на минулому тижні до позначки у 109 долл. за барель після рекордних 117 долл. за барель 15-16 вересня. Продовжилося зниження цін у Європі і на готові нафтопродукти. Так, високооктановий бензин з базисом поставки в італійських портах пропонувався в кінці минулого тижня по 1009,5 долл./т проти 1128,3 на початку місяця. Дизель – по 952,5 долл./т проти 994.

Додав оптимізму споживачам пального на минулому тижні і перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський, який заявив, що ціна на бензин в Україні, як і у світі в цілому, підвищуватися не буде.

Пан Хорошковський вважає, що «ціни на нафту і бензин не залежать на сьогодні від України, це абсолютно ринкова категорія». При цьому він підкреслив, що сьогодні ціни на нафту і бензин мають певну тенденцію до зниження, адже стан економіки Європи, США і Китаю не дозволяє говорити про бурхливе зростання.

У цілому ж, на думку віце-прем'єр-міністра, швидше за все, ціни на нафту різко не коливатимуться, а ціна на бензин буде на такому ж рівні, а може навіть буде дещо понижена.

Обвал світового ринку нафти і нафтопродуктів досягне України протягом декади, - прогнозує генеральний директор компанії UPECO Микола Чернецький. За словами експерта, вже в третій декаді вересня варто чекати зниження оптових цін на бензини і дизпальне на 300-500 грн./т., що призведе до падіння цін і у роздробі.

На думку Чернецького, трейдери будуть розпродавати накопичені запаси, щоб купити дешевші партії нафтопродуктів. Падаюча ціна буде тиснути на запаси, закуплені за високими цінами, що призведе до падіння вартості нафтопродуктів в Україні, - вважає аналітик.

Експерт прогнозує, що якщо ціни на світовому ринку продовжать падіння або навіть залишаться на нинішньому рівні, то вже на початку жовтня споживачам варто очікувати зниження роздрібної ціни на 5-15 коп./л.

А от заступник директора НТЦ «Псіхея» Геннадій Рябцев вважає, що про зниження цін на пальне говорити поки що зарано. «Наразі досить низька ймовірність зниження цін на бензин, адже гроші потрібно збирати, в тому числі і на вибори. Може відбутись, звичайно, все, але не так швидко, як би хотілось споживачам.  Тим більше, що держава не дозволяє цінам знижуватись, - існує так званий плаваючий акциз на нафтопродукти, який не дозволить цінам впасти, навіть, якщо нафта подешевшає до 90 доларів і нижче», - зазначає експерт.

Юрій Огірчук Юрій Огірчук , Аналітик розвитку паливного ринку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram