ГоловнаЕкономікаФінанси

Гривні прогнозують девальвацію після виборів

Учасники фондового ринку побоюються спекуляцій і дестабілізації

Гривні прогнозують девальвацію після виборів
Фото: segodnya.ua

Після виборів Верховної Ради гривна може девальвувати на 5-20%.

Таку думку під час 8-го українського облігаційного конгресу висловили учасники фондового ринку.

Аналітик ВТБ Банку Микита Михайличенко вважає, що якщо девальвація і відбудеться, то буде розвиватися дуже швидко і може досягти рівня 20%.

"Основні побоювання щодо девальваційних процесів стосуються післявиборчого періоду, до того ж не виключено, що ситуація може мати суто спекулятивний сценарій", - сказав він.

Хочу всі заспокоїти: навіть за найбільш негативних сценаріїв розвитку у Нацбанку є достатньо резервів для зменшення різких коливань курсу

— Сергей Арбузов, глава Национального банка

Михайличенко вважає, що Міністерство фінансів робить певні ризиковані кроки, які можуть спричинити дестабілізацію роботи фондового ринку і прискорити девальваційні процеси.

Член правління фондової біржі ПФТС Ігор Селецький також припускає девальвацію гривні, однак не уточнює, в яких межах вона можлива.

"Очікування девальвації гривні після закінчення виборів дестабілізує ситуацію на фондовому ринку", - заявив він. Селецький припустив, що можливі девальваційні процеси приведуть до збільшення активності за валютними операціями на фондовому ринку.

"Я припускаю сприятливий процес розвитку подій, пов'язаних з курсом гривні, верхньою межею для неї буде 5% (девальвації)", - заявив керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи "ТАСК" Андрій Шевчишин.

Він припустив, що в цілому є можливість для утримання курсу гривні в межах бюджетного прогнозу з відхиленням максимум до 8,30 UAH/USD.

Нагадаємо, голова Нацбанку Сергій Арбузов не бачить загроз стабільності гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram