ГоловнаКультура

Що почитати: 10 новинок для підлітків (і не тільки)

Young-adult література належить до найдинамічнішого сегмента книговидання — аналізуючи світові тенденції, про це розповідали на KyivBookFest видавці Антон Мартинов («Лабораторія») та Артем Літвинець («Віват»). Цікаво, що дослідження ринку засвідчують: більшість читачів цих книжок не підлітки, а дорослі віком від 30 до 44 років. Зрештою, це не дивно, адже для young-adult літератури характерні простий і яскравий сюжет, гострота і драматичність викладу, відображення внутрішнього світу молодої людини з усіма складнощами, переживаннями, мріями й почуттями. Такі книги надзвичайно популярні у світі, мають шалені тиражі. 

Українські видавці намагаються не відставати від закордонних колег, відбираючи до публікації кращих представників жанру. Пропонуємо добірку з 10 young-adult новинок, на які варто звернути увагу.

Роберто Річчі. «Червоний Арлекін. Книга 1: Про маски та хромів»

Фото: bookopt.com.ua

Видавництво «Видавництво ХХІ»

  • Перша книга яскравого фентезійного циклу Роберто Річчі «Червоний Арлекін»
  • Серію адаптували до графічних романів
  • Зараз готують телепроєкт

Кожен представник сімох народів світу хромів має власний колір аури, який визначає його життя. Але на публіці всі мусять носити маски. Арлекіни — таємничі небезпечні створіння з різнобарвною аурою — єдині, хто не підкоряється правилам і не носить масок.

Чотирнадцятилітній Ашева належить до Чорного народу й уперше побачив страту арлекіна. Незабаром звичний йому світ зникне, а він муситиме тікати з рідного міста Аксіума. Хлопця чекає звивистий і повний випробувань шлях від лісистих пагорбів Чорного народу до безкраїх Блакитних долин, він навчиться протистояти небезпекам і дізнається, яку правду приховують маски й кольори та як влаштований його світ.

Рік Ріордран. «Дочка безодні»

Фото: ranok.com.ua

Видавництво «Ранок»

  • Книга автора циклу про Персі Джексона – бестселера №1 (за версією New York Times)
  • Ретелінг «20 тисяч льє під водою» Жуля Верна
  • Цьогоріч автор дописав сценарій для екранізації

Ана Даккар навчається в Академії імені Гардінга — Пенкрофта, п’ятирічній середній школі, яка випускає найкращих морських учених і воїнів, мореплавців і підводних дослідників у світі. По завершенні студій першокурсники мають пройти складне випробування. Цього разу на них чекає щось страшніше, ніж іспит. Дорогою до корабля Ана й однокласники стають свідками жахливої трагедії. Та це не все!  Академія вже півтора століття конфліктує з Інститутом імені Ленда, і Ана – камінь спотикання цієї холодної (чи вже гарячої) війни. Навколо неї закручується вир подій. У змаганні зі смертельними ворогами дівчина знайде дивовижних друзів, випробує лідерські здібності і зробить приголомшливі відкриття про свою спадщину.

Дженніфер Лінн Барнс. «Ігри спадкоємців»

Фото: olx.ua

Видавництво «Ранок»

  • Завдяки популярності в TikTok трилогія «Ігри спадкоємців» стала глобальним явищем з продажами понад двох мільйонів примірників
  • The New York Times у 2020 р. визнав серію найкращою в категорії Young Adult
  • Книга сподобається шанувальникам «Брехун серед нас» і «Knives Out»

Сімнадцятирічна Айворі ще дитиною втратила матір. Мусить працювати в забігайлівці, щоб якось зводити кінці з кінцями. Життя кардинально змінюється, коли мільярдер Тобіас Готорн заповідає Айворі спадок. Дівчина не має гадки, чому. Як і не знає, хто такий Тобіас Готорн. Щоб отримати гроші, Айворі доведеться зіграти в дуже ризиковану гру. Новоспечена спадкоємиця переїжджає до повного таємних переходів Готорн-Хаусу, де мешкають родичі покійного. Чотири онуки – небезпечні, магнетичні, блискучі хлопці. Вони сподівалися одного дня успадкувати мільярди, аж ось з'явилася якась зайда, що позбавила їх спадку. Тож мета дівчини — перемогти в марафоні на виживання в новому для неї світі багатства та привілеїв. Психологічний трилер шокує темними сімейними загадками, смертельними ставками та несподіваними поворотами сюжету. 

Варвара Фадєєва. «Доглядачка та її Маяк»

Фото: knygarnya.com

Видавництво «ТУТ»

  • Авторка почала писати книжку в Києві, згодом переїхала до Ірландії, де розгортається сюжет
  • Серед локацій роману – українське місто, що відроджується після війни
  • Наразі авторка працює над продовженням 

Айзлінг Флетч нещодавно випустилася з коледжу, опанувавши не найпопулярнішу професію – доглядачки маяка. Для роботи вона вибрала велетенський ірландський Локлайт, який роками стояв порожнім і не міг повноцінно функціонувати. По приїзді Айзлінг усвідомлює, що хибно уявляла собі фах. На маяку ж уже живе таємничий юнак з ім'ям маяка – Локлайт. На дівчину чекає безліч знайомств, подорожі в різні часи та пригоди в куточках Всесвіту – від далекого космічного корабля до українського міста, що відроджується з руїн війни. 

Брендон Сандерсон. «Небовись»

Фото: instagram/book_kingdom_ua

Видавництво «Nebo Book Publishing»

  • Перша частина циклу бестселерів The New York Times
  • Номінант Goodreads Choice Award Young Adult Fantasy & Science Fiction (2018)
  • Від автора циклів «З-імли-народжені» і «Хроніки Буресвітла»

Переможені, розгромлені та доведені майже до вимирання, залишки людської раси опинилися в пастці на планеті, яку постійно атакують інопланетні винищувачі — крелли. Єдиний захист людства — пілоти космічних кораблів. Спенса з дитинства мріє приєднатися до них і довести всім, що її батько не був боягузом, що він не втік з вирішальної битви. Але спочатку слід вступити до льотної школи і протриматися в ній до випуску, що вдається лише найкращим. Коли Спенса знаходить пошкоджений корабель, то розуміє, що ця мрія може стати реальністю. Але судно треба відремонтувати і переконати допомогти. Тому що виявилося, що дивна машина має душу.

Себастьян де Кастелл. «Творець заклинань»

Фото: instagram/nebo.booklab.publishing

Видавництво «Nebo Book Publishing»

  • Перша частина однойменного циклу від знаного автора «The Greatcoats»
  • Номінант на премію Sunburst для молоді (2019) і інші літературні відзнаки

За кілька тижнів до свого шістнадцятиріччя Келлен виявляє, що його магія не працює, тож він не зможе пройти чотири випробування, які зроблять його заклинателем. І якщо негайно не знайде спосіб розбудити її, то доведеться піти у вигнання або гірше – стати слугою в рідному домі. Щоб повернути сили й уникнути ганьби, юнак вдається до хитрощів. Тим часом до міста прибуває рудоволоса незнайомка. Смілива, непередбачувана, відчайдушна, вона може показати йому інший шлях, навчити магії, заснованої на фізичних законах.

Сара Дессен. «Просто слухай»

Фото: olx.ua

Видавництво «Ранок»

  • 2017 року авторка отримала премію Американської бібліотечної асоціації за внесок у розвиток літератури для молоді
  • Стиль авторки називають «досконалість без зусиль»

Минулого року Аннабель була «дівчиною, яка має все» — принаймні таку роль вона зіграла в телевізійній рекламі універмагу Копфа. Цього року вона не має нічого: найкращої подруги, спокою вдома, із ким посидіти за обідом. Якось героїня зустрічає Оуена Армстронга – сильного, впевненого, відкритого хлопця. Після випробувань і болю тільки музика не дозволила йому зламатися – дивна, дика і незрозуміла, як і сам Оуен. Можливо, він навчить Аннабель казати те, що вона думає? Це історія про непрості взаємини в сім'ї та спроби підлітки вилізти зі своєї шкаралупи.

Дана Шварц. «Анатомія: історія кохання»

Фото: facebook/Видавництво Жорж

Видавництво «Жорж»

  • Бестселер New York Times, Indie та USA Today, A Reese's YA Book Club Pick, Goodreads Choice Award, номінація в категорії Best Young Adult Fiction (2022)
  • Готична історія про свавільну жінку-хірурга та чоловіка-воскресителя, який для заробітку продає тіла

Единбург, 1817. Гейзел — жінка, яка більше хоче стати хірургом, ніж вийти заміж за майбутнього віконта. Джек — викрадач трупів, який намагається вижити в місті, де так легко померти. Їхня випадкова зустріч відкриває для Гейзел нові можливості: вивчати анатомію не за підручниками, а на практиці, і нарешті потрапити на курс до найвидатнішого хірурга країни, доктора Бічема. Але Джека непокоїть, що дивні люди тиняються по кладовищах, що його друзі зникають прямо з вулиць, що повертається епідемія, яка викосила тисячі життів ще кілька років тому. Влада не зважає на загрози, тож Гейзел і Джек працюють разом, щоб розкрити таємниці, поховані не лише в безіменних могилах, а й у самому серці единбурзького суспільства.

Дженна Еванс Велч. «Кохання та джелато»

Фото: olx.ua

Видавництво «Видавництво Старого Лева»

  • Бестселер New York Times і номінант на премію Goodreads Choice Award за художню літературу для молоді (2016)
  • Минулого року вийшла екранізація роману

Згідно з останнім бажанням матері, шістнадцятирічна Ліна їде на літні канікули до батька в Італію. Але хіба можна назвати батьком зовсім чужу людину, якої не було поряд усі шістнадцять років? Ліна хоче якнайшвидше розправитися із цією справою і повернутися додому. Спустошена після втрати, вона змушена поринути в невідомість нової країни. Коли до її рук потрапляє щоденник матері, Ліна відкриває світ секретних романів, мистецтва та прихованих пекарень; світ, який надихає її разом з незмінно чарівним Реном піти стопами матері та розкопати таємницю, яку зберігали надто довго. Це таємниця, яка змінить усе, що вона знала про свою матір, батька — і навіть про себе саму.

К. С. Пакат. «Темне сходження»

Фото: familybookstore.com.ua

Видавництво «Навчальна книга — Богдан»

  • Перша частина трилогії від авторки бестселерів USA-Today «Темне сходження», «Captive Prince» і графічних романів «Fence», номінованих GLAAD
  • Премія Aurealis 2021 року за найкращий фентезійний роман

Шістнадцятирічний Вілл Кемпен тяжко працює в лондонських доках і боїться за своє життя – його переслідують убивці матері. Вайолет Баллард хоче вирватися з жорстких рамок, у які заганяють дівчат її кола. Старий слуга розповідає, що Вілл повинен долучитися до останніх героїв Світла, щоб не допустити повернення Темного Короля. Герої та лиходії зі старих легенд повертаються, щоб знову зустрітися на полі бою. І в душах їхніх прокидаються давні пристрасті, ворожнеча і полум'я любові. У новій битві з Пітьмою Віллові й Вайолет належить вирішальна роль, несподівана навіть для них самих.

Вероніка СтягайлоВероніка Стягайло, бібліографка, історикиня
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram