ГоловнаКультура

У Фінляндії двоє галеристів продавали картини художника-самоука як справжні

Художник зімітував близько 220 полотен художників різних напрямів.

У Фінляндії двоє галеристів продавали картини художника-самоука як справжні

У Фінляндії пару галеристів засудили до тюремного терміну і штрафу в $14,7 мільйона за звинуваченням у шахрайстві. 46-річна Каті Мар'ятта Карккіайнен та 75-річний Рейо Полларі протягом декількох років продавали картини художника-самоука, видаючи їх за роботи Анрі Матісса, Фернана Леже, П'єра Огюста Ренуара, Клода Моне, Василя Кандинського, а також за полотна російських художників XIX століття і фінів Хелени Шерфбек і Альберта Едельфельдта.

Слідчі передали мистецтвознавцям з Фінської національної галереї 220 полотен для перевірки. Більшість з них були підроблені однією і тією самою людиною - художником Велі Сеппа, що живе на півдні Фінляндії. Він отримав умовний термін.

Карккіайнен засудили до чотирьох років в'язниці, її чоловіка - до п'яти років. Пару визнали винною в 30 епізодах шахрайства.

Найдорожчою підробкою стала картина "Цирк" Леже. Пара зуміла продати її за 2,2 мільйона євро.

"Тема полотна сама собою була типовою для Леже, який вважається прабатьком поп-арту. Однак підхід до роботи був неймовірно слабким, а стиль малювання - дитячим", - йдеться в рішенні суду.

Сеппа заявив, що вивчав картини Леже за каталогами, які взяв у бібліотеці. Для більшої достовірності художник-самоук придбав полотно 50-х років.

Більшість робіт з галереї Карккіайнен і Полларі конфіскували, проте кілька підроблених картин, за словами поліцейських, можуть перебувати в інших арт-дилерів.

Нагадаємо, на початку року в Генті розгорівся великий скандал навколо виставки художнього мистецтва. До Гентської виставки в історії мистецтва взагалі не було будь-яких згадок про те, що Малевич мав стосунок до розпису речей народного побуту. В результаті експозиція привернула увагу фахівців з авангарду, і в січні 2018 року вони опублікували відкритий лист, в якому поставили під сумнів справжність всіх представлених там робіт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram