ГоловнаКультура

У Верховній Раді відкриється виставка, присвячена польському письменнику і філософу Станіславу Вінцензу

Відкриття відбудеться 6 листопада.

У Верховній Раді відкриється виставка, присвячена польському письменнику і філософу Станіславу Вінцензу
Фото: Минфин

У вівторок, 6 листопада, у кулуарах III поверху Верховної Ради України відкриється українська версія виставки «Діалог про долю та душу. Станіслав Вінценз (1888-1971)», присвячена польському філософу, автору українського епосу про гуцулів «На високій полонині».

Експозиція покликана розкрити українській аудиторії фігуру польського письменника і філософа, який народився на Гуцульщині - автора твору «На високій полонині», який називають «Іліадою й Одіссеєю гуцулів». Висвітлити найважливіші етапи біографії письменника й передати атмосферу українських Карпат, яким він присвятив свої твори.

Виставка «Діалог про долю та душу» створена на основі документів і фотографій з сімейних архівів родини Вінценза й італійського фотографа Чіпріані, фондів Національної бібліотеки імені Оссолінських, Етнографічного музею в Кракові, Державного етнографічного музею у Варшаві, польського музею у Рапперсвілю (Швейцарія), Асоціації «Літературний інститут Культура в ле-Меній-ле-Руа» (Франція) і Польської бібліотеки в Лондоні. Польська прем'єра виставки відбулася в жовтні 2014 року у Вроцлаві.

Захід проходитиме за сприяння Комітету з питань культури і духовності та Голови Комітету, народного депутата Миколи Княжицького. Організатором з української сторони виступила ГО «Всеукраїнський демократичний форум».

Автор виставки «Діалог про долю та душу» - літературознавець, викладач Інституту польської філології Вроцлавського університету, доктор наук Ян Анджей Хороший.

Після презентації у Верховній Раді України виставка подорожуватиме Україною від Києва до села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області - гуцульської столиці України. Саме Гуцульщині присвячено твір «На високій полонині». У Криворівні вона буде експонуватися на постійній основі.

Організатори кажуть, що виставка про Вінценза стане "першою «цеглинкою» у створенні Центру міжкультурного діалогу імені Станіслава Вінценза - культурної інституції XXI століття, яка відкриє двері першим відвідувачам у Криворівні в 2020 році".

В урочистому відкритті візьмуть участь: Ян Анджей Хороший - автор виставки, літературознавець, викладач Інституту польської філології Вроцлавського університету, доктор наук; Микола Княжицький - Голова Комітету з питань культури і духовності, Співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща, народний депутат; Оксана Юринець - член Комітету з питань європейської інтеграції, співголова групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща, народний депутат; Ян Пєкло - Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні; Беата Мазурек - віце-маршал Сейму Республіки Польща, Голова польсько-української групи Сенату і Сейму Республіки Польща; а також інші члени польсько-української групи Сенату і Сейму Республіки Польща, які з офіційним візитом перебуватимуть в українському парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram