ГоловнаКультура

Київрада попросила Мінкультури дозволити демонтаж пам'ятника Щорсу

"Пам'ятник буде доцільно розмістити в Музеї монументальної пропаганди СРСР".

Київрада попросила Мінкультури дозволити демонтаж пам'ятника Щорсу
Фото: Макс Требухов

Київська міська рада звернеться до Міністерства культури з проханням дозволити демонтувати пам'ятник Миколі Щорсу.

Про це повідомляють на сайті Київради.

Депутати прийняли рішення "Про заходи з переміщення (перенесення) пам'ятки військовому діячу Щорсу Н.А.". Відзначають, що пам'ятник Щорсу внесено до Переліку об'єктів культурної спадщини національного значення, і, відповідно, його переміщення неможливе без узгодження з вищими органами влади.

"Ми повинні виконати закон України про декомунізацію, а постамент Щорсу саме потрапляє під відповідний закон. Водночас пам'ятник дійсно унікальний, це перший кінний постамент після ІІ Світової війни. І необхідно його зберегти належним чином. Пам'ятник часто стає об'єктом вандалізму з боку радикально налаштованих активістів, які намагаються демонтувати постамент самостійно. І в цей понеділок, 20 березня, було зафіксовано жахливий акт вандалізму - хтось відпиляв коневі праву ногу до коліна. І наше з вами завдання - не допустити подібного і зберегти пам'ятник для майбутніх поколінь", - заявив заступник мера Києва, секретар Київради Володимир Прокопів.

Він також зазначив, що пам'ятник буде доцільно розмістити в Музеї монументальної пропаганди СРСР.

"Радянська влада через монументальну пропаганду, зокрема, зміцнювала свій режим. І сьогодні ми повинні показувати нашому суспільству, яким чином влада може використовувати мистецтво, щоб маніпулювати свідомістю людей. Саме в Музеї тоталітарної пропаганди СРСР кияни та гості міста зможуть побачити, за допомогою яких інструментів тодішня влада впливала на свідомість людей", - зауважив секретар Київради.

Нагадаємо, в березні 2016 року Інститут нацпам'яті, який контролює виконання закону про деккомунізацію, заявив, що демонтаж пам'ятника Щорсу в Києві передбачено законом і не є предметом обговорення. Міністр культури Євген Нищук виступив за перенесення пам'ятника Щорсу в поки ще не створений музей тоталітарної символіки.

У січні 2017 року Київрада запропонувала перенести пам'ятник Щорсу на територію національного комплексу "Експоцентр України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram