ГоловнаСуспільствоЖиття

Київрада запропонувала перенести пам'ятник Щорсу на територію "Експоцентру"

Київрада запропонувала перенести пам'ятник Щорсу на територію "Експоцентру"

Київрада запропонувала перенести пам'ятник Щорсу на територію "Експоцентру"
Фото: Елизавета Сергиенко

Київська міська рада ініціює перенесення пам'ятника Миколі Щорсу на територію національного комплексу "Експоцентр України" в Києві.

Про це повідомив радник мера столиці з питань благоустрою, депутат Дмитро Білоцерківець.

"Проект рішення Київради зареєстрований", - сказав він.

Білоцерківець уточнив, що для узгодження адреси розміщення пам'ятника з Міністерством культури необхідне відповідне звернення міської ради.

Нагадаємо, в березні 2016 року Інститут національної пам'яті, який контролює виконання закону про декомунізацію, заявив, що демонтаж пам'ятника Щорсу в Києві передбачений законом та не є предметом обговорення.

Інститут нагадує, що Микола Щорс не лише брав активну участь у бойових діях проти українських військ у 1918-1919 рр., але і обіймав посаду військового коменданта міста Києва (лютий 1918 р.) і несе відповідальність за військові злочини більшовиків проти цивільного населення української столиці. У підсумку більшовицький комбриг Щорс загинув 30 серпня 1919 р. в боях саме з армією, яка боролася за незалежність України.

В липні 2016 року міністр культури Євген Нищук виступив за перенесення пам'ятника Щорсу в наразі ще не створений музей тоталітарної символіки, який планують створити на території "Експоцентру України". У жовтні КМДА підготувала проект демонтажу пам'ятника для перенесення його в інше місце.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram