ГоловнаКультура
Спецтема
Дневник Docudays UA

На Docudays UA пройде прем'єра українського фільму "Війна химер"

Фільм Анастасії та Марії Старожицьких бере участь у конкурсі Docu/Життя.

На Docudays UA пройде прем'єра українського фільму "Війна химер"
Фото: Docudays UA

На міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться прем'єра українського фільму "Війна химер" режисерів Анастасії та Марії Старожицьких.

Про це повідомляють творці фільму.

Картина відібрана в міжнародний конкурс кіноогляду Docu/Життя.

Як відзначають творці фільму, "Війна химер" - "художня історія на документальному матеріалі, відображена її безпосередніми учасниками".

"Фільм зібраний, з'єднаний із клаптиків наших спогадів, про життя за останні три роки, - розповідає режисер Анастасія Старожицька. - Тому ми визначаємо форму нашого фільму як печворк, і рівно рік з допомогою фантастичного режисера монтажу Миколи Базаркіна ми з'єднували наші клаптики-кадри в історію нашого ж життя, яка тривала, тобто ми творили фільм, а фільм творив нас".

Старожицька додає, що фільм створений без підтримки держави або меценатів - власними силами і за підтримки друзів.

Робоча назва "Війни химер" - "Історія про смерть, любов і війну".

У фільмі два герої - хлопець і дівчина. Лавр після Майдану йде воювати, а Настя їде до нього і живе в Слов'янську, Миколаївці та Семенівці. Фільм розповідає про те, що переживають молоді люди під час військових подій.

"Практично всі кадри фільму, за кількома винятками, не знімалися спеціально для нього, просто ми розуміли, що опинилися всередині дуже важливих подій, і намагалися їх час від часу фіксувати, як могли, буквально в автоматичному режимі на Canon 600 D, - уточнює Марія Старожицька. - І наш фільм - це саме художня історія, а не документальне відтворення, скажімо, доль бійців батальйону "Донбас" у липні-вересні 2014-го. Ми відповідаємо тільки за те, що головні складові нашого фільму - ті самі смерть, любов і війна - у нас справжні".

Один із двох головних персонажів Валерій Лавренов (позивний "Лавр") виступив оператором фільму. Він зазначає, що його особистих зйомок під час війни у фільмі немає, але використані відеоматеріали, передані фотографами Максом Левіним і Максом Дондюком і побратимами Валерія.

Прем'єра "Війни химер" відбудеться 25 березня в кінотеатрі "Кінопанорама" о 19:00. Кінофестиваль Docudays UA відкривається 24 березня і триватиме до 31 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram