ГоловнаБлогиБлог Віктора Круглова

Діти з ґаджетами перемогли дорослих?

В українських школах починається експеримент з використання електронних підручників.

Перспективи ринку e-learning в Україні та впровадження електронного підручника обговорювали в офісі ефективного регулювання. Дуже добре, що регулятор освітньої галузі, тобто МОН, звертається до фахівців IT-сфери та експертів галузі.

Фото: Надано автором

Міністерство освіти запланувало пілот на кількасот шкіл уже цього року. Видавництво «Ранок» братиме участь у цьому експерименті. Ми намагатимемось надати безкоштовний доступ до експериментальних підручників для всіх школярів разом з компанією EdPro. Рівень готовності шкіл з точки зору інфраструктури та доступу до інтернету більш-менш нормальний. Є кілька проблем на сьогодні (про це говорили пані Лілія Гриневич та учасники круглого столу):

— Не зовсім зрозуміло, якою повинна бути електронна навчальна книга. Плюс нечіткий опис та відсутність точного технічного завдання. Ясно, що це не може бути звичайна копія або PDF-версія паперового підручника.

— Незрозуміла модель фінансування. У більшості цивілізованих країн доступ до інформації оплачується пропорційно до кількості скачувань користувачами. Але за наявними процедурами в державі цього року організувати фінансування таким чином неможливо.

— Український IT-сектор переважно працює на іноземних замовників. Зацікавлених працювати для освіти мало через незрозумілі правила. Хто працював з державою — мене зрозуміє.

— Відсутність українського відео та анімованого навчального контенту.

— Відсутність методик викладання за електронними підручниками.

Великий плюс у тому, що є свідомий рух у напрямі e-learning. Ми ще кілька років тому почали експерименти з цифровими інтернет-додатками до паперових підручників. Пам’ятаю, скільки нас «довбали» за ці незвичні можливості навчальних книжок. Нарешті діджиталізація стає нормою в освіті.

Фото: Надано автором

Від регулятора потрібні такі дії:

— надати можливість вибирати електронний підручник користувачам;

— затвердити мінімальне технічне завдання на підручник;

— організувати єдину цифрову платформу з рівним доступом виробників електронного контенту для дистрибуції по школах;

— вимірювати кількість завантажень — це сприятиме конкуренції та якості електронних навчальних матеріалів.

Діти перемогли дорослих?

Віктор Круглов Віктор Круглов , Генеральний директор видавництва «Ранок»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram