ГоловнаБлогиБлог Валерія Дубіля

Не зміг МОЗ – зробить медична спільнота

Обіцянки МОЗу провести вчасно якісну реформу до сьогодні залишаються словами. Головна причина - Міністерство охорони здоров’я вибрало шлях відстороненості і від медичної спільноти, і від пацієнтів. Тільки консолідація всіх сторін, розробка плану дій і узгоджені кроки спроможні якісно і продумано реформувати медичну систему.

Фото: Макс Требухов

Наслідки медреформи, яка робиться заради реформи

Про те, що систему охорони здоров’я необхідно реформувати, почали говорити ще 10 років тому. Вже тоді система Семашко відходила у вічність, але нової продуманої системи Міністерство охорони здоров’я за всі наступні роки так і не запропонувало.

Коли я почав розбиратися, у чому справа, виявилось, що ні медична спільнота, ні пацієнти не можуть достукатися до Міністерства – їх просто не чують – не відповідають на запити, не відвідують профільні заходи і взагалі не комунікують із тими, за кого відповідають.

Тому разом з експертами і лікарями ми знайшли вихід – на базі міжфракційного депутатського об’єднання «За впровадження повного циклу публічної політики» створили депутатсько-експертну групу з розвитку системи охорони здоров’я. До неї увійшли і медпрацівники, і пацієнти, і юристи, й інші фахові спеціалісти. Її завданням стала розробка комплексного плану реорганізації, реформування всієї системи охорони здоров’я із залученням усіх сторін.

Ми переконані, що тільки реальний діалог і узгоджені спільні дії дадуть повноцінний результат. На жаль, в Україні склався інший політичний стиль – приймати рішення тишком-нишком, під ковдрою, але тільки не разом з професіоналами та громадськістю. Саме через це у минулому місяці на акцію протесту під стіни Верховної Ради вийшли тисячі медиків.

Через байдужість депутатів і діючої влади акція протесту результатів не принесла. Але це не привід полишити боротьбу!

Напрацьовуємо справжню реформу

Менше ніж за рік роботи нам вдалося встановити зв’язок із тисячами (!) представників медичної спільноти і пацієнтських організацій – медичними асоціаціями, профспілковими організаціями працівників охорони здоров’я та роботодавців, асоціаціями органів місцевого самоврядування, пацієнтськими та громадськими організаціями, представниками регіональної влади, приватної медицини, представниками державних та комунальних установ, закладів, підприємств охорони здоров’я. Робота у форматі публічної політики перетворила слова медиків і пацієнтів на букви законів і рішень.

Разом ми розробили Концепцію нової Національної служби охорони здоров’я – СОЗ - і виписали її у законопроектах 7065 та 2409а, які першими пройшли повний цикл публічної політики. Вже 18 жовтня ми запросили на перший масовий захід – Національний форум охорони здоров’я - понад 1000 спеціалістів.

На форумі ми скоординуємо перші кроки у проведенні реформи і створенні СОЗ з експертним і професійним співтовариством, узгодимо базові закони №7065 і №2409а нової системи охорони здоров'я і порушимо питання призначення легітимного міністра. Царину системи охорони здоров’я має очолити справжній керівник, який візьме на себе реальну відповідальність за всю галузь!

Валерій Дубіль Валерій Дубіль , Народний депутат
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram