Браконьєрство – соціальне зло чи спосіб заробітку?

Зима – період справжніх випробувань для диких звірів та птахів. І не тільки тому, що запаси їжі обмежені, але й через постійні набіги браконьєрів.

Раніше термін «браконьєрство» стосувався лише незаконного полювання і риболовлі, проте в даний час під браконьєрством розуміють також незаконну вирубку лісу, незаконний збір рослин із Червоної книги, незаконний видобуток піску, гравію тощо.

Фото: Макс Требухов

Браконьєрство зараз карається законами більшості країн світу. В Україні це Закони: «Про тваринний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про захист тварин від жорстокого поводження». Також діють і правила мисливства, рибальства та інші законодавчі й нормативні акти. Значною мірою з браконьєрством бореться міжнародна організація «Ґрінпіс», українські організації «Національний екологічний центр України», екоклуб «Зелена Хвиля»», «Київський еколого-культурний центр», «Громада Рибалок України» та ін.

Унікальна природа України, а це гори, степи, ліси, річки, озера та моря, замість того щоб бути природною домівкою для численних видів тварин, перетворилася в арену для їх виживання. На жаль, багато в чому через браконьєрство 73% риби, 46% звірів та 56% видів птахів України зараз перебувають у несприятливому стані.

В даний час у країні постійно займаються браконьєрством 1-2 млн людей, при цьому на рік відбувається до 15 млн випадків браконьєрства. Щорічно в Україні затримується близько 150 тис. браконьєрів, але розкривання випадків браконьєрства становить усього близько 1%.

В останні роки різко зросла не тільки масовість браконьєрів, але й їхня технічна озброєність. Вони застосовують прилади нічного бачення, супутниковий зв'язок, комп'ютери, морські прилади навігації, електронні манки, ехолоти, електровудки, скорострільні карабіни, автомати, вертольоти, дельтаплани, швидкохідні катери та всюдиходи. Щорічно в Україні незаконно вбивають до 400 тис. тварин, чим завдається шкода державі в 50 млн грн.

Такі випадки не поодинокі, зокрема, на Хмельниччині любитель дичини незаконно вполював «червонокнижну» козулю. За полювання без дозволу та в заборонений період отримав штраф у 1020 грн та покрив майнову шкоду державі у 32 тис. грн.

У Каневі на Черкащині затримали браконьєрів, які незаконно виловили рибу загальною вагою 140 кг.

На Тернопільщині судитимуть браконьєрів, котрі виловлювали «червонокнижну» рибу. Браконьєри завдали збитків у сумі 231 400 грн саме на Трійцю. Обом чоловікам інкримінують кримінальні справи.

У Сполучених Штатах пішли далі: Девіда Беррі засудили до року тюрми за незаконне вбивство сотень оленів. Протягом усього строку він повинен щонайменше раз на місяць переглядати мультфільм «Бембі», адже чоловік вбив майже сотню оленів. Цей випадок браконьєрства називають одним із найбільших в історії штату Міссурі. Поліція також затримала трьох родичів і одного приятеля Девіда Беррі. Вони заплатили 51 тис. доларів у вигляді штрафів і судових витрат.

Погодьтесь, захищати доводиться не тільки тварин, птахів та риб, але й дерева. Особливо активні браконьєри напередодні Нового року, коли хочуть красиву ялинку та ще й задарма. Для цього вони намагаються непомітно вивезти її з лісу.

Майте на увазі, з 1 січня 2019 року посилюється відповідальність за незаконну вирубку лісу з подальшим його експортом поза митним контролем (контрабанда). Відповідно до ст. 65 Кодексу України про адміністративні порушення тепер мінімальний штраф для громадян стартує від 255 до 510 грн, а для посадових осіб – від 1275 до 2550 грн. А при повторному вчиненні протягом року штраф удвічі помножується, тож вигідніше придбати деревце законним шляхом.

Крім штрафу, єгері борються з браконьєрами й іншими методами. Наприклад, обробляють ялинки спеціальною рідиною. Для здоров'я людини такий розчин не шкідливий, а от на запах дуже неприємний.

Як запобігти браконьєрству?

Для повноцінної природоохоронної політики потрібно створити єдину державну природоохоронну інспекцію, підсилити правоохоронні відомства, прописати чітку та сувору відповідальність за порушення природоохоронного законодавства та посилити контроль за додержанням законодавства в цій сфері.

Досить часто суди поблажливо ставляться до браконьєрів, не тільки накладаючи на них мінімальні штрафи, але й повертаючи браконьєрські сітки і навіть електровудки. Варто створити систему невідворотності покарання за браконьєрство та призначити винагороди за інформацію про факти браконьєрства.

Наразі контроль за несанкціонованою ловлею риби стоїть за Державним агентством рибного господарства України. Структурні підрозділи знаходяться у кожній області. Рибні водойми контролює рибний патруль, який щоденно здійснює їх моніторинг.

За несанкціонованою вирубкою лісу чи випадками браконьєрства несе відповідальність Державне агентство лісових ресурсів України. У разі, якщо Ви зафіксували стихійну вирубку лісу чи знищення насаджень, зафіксуйте побачене на камеру та зверніться з відповідною заявою до територіального управління лісового та мисливського господарства, що є у кожній області. Викличте поліцію та напишіть заяву про скоєння злочину відповідно до ст. 246 Кримінального кодексу України (незаконна вирубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу). За даною статтею встановлена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 34 тис. грн, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк від трьох до семи років.

На жаль, не всі розуміють, як тісно люди пов’язані з навколишнім життям. Одна з останніх українських втрат – це осетер європейський. Цей вид пережив динозаврів і масштабне вимирання видів на планеті, проте був знищений внаслідок діяльності людини.

Тож не будьте байдужі до навколишнього середовища. Доба полювання на мамонтів заради виживання давно позаду, настав час цивілізованого та бережного ставлення до довкілля. Саме від нас залежить, на якій планеті ми будемо жити завтра. Гадаю, тільки якщо кожен відповідально ставитиметься до довкілля і не стоятиме осторонь беззаконня та порушення як моральних, так і законодавчих норм, тоді ми зможемо виховати цивілізоване суспільство.

Станіслав Куценко Станіслав Куценко , юрист-експерт, доктор наук у галузі філософії права
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram