ГоловнаБлогиБлог Марини Бурмаки

Сніг не дає хабарів. Як же його прибрати?

Кияни, зрозумійте, міським чиновникам прибирати сніг не цікаво. Сніг не дає хабарів. Коли випадає сніг, у чиновника з Хрещатика висне програма у мозку.

Одержимий настирливою думкою: «як украсти гроші, і щоб за це нічого не було», він не може зі снігом вибудувати ніяких звичних взаємостосунків. Немає схем – немає стосунків. І ніякої взаємності.

Фото: EPA/UPG

Сніг не отримував дозвільну документацію на зайняття площ. Він не пройшов «7 кіл пекла» у Департаменті архітектури і містобудування КМДА, не платив чиновникам хабарі за прискорення процедур чи за видачу дозволів. А при таких обставинах його просто не помічають. Зі снігом не можна зімітувати громадські слухання, покрасуватися перед зігнаними бюджетниками, пофантазувати, покивати на «попередників» і браво відзвітувати перед начальством.

Сніг не можна обізвати «незаконним», видати сотню наказів про його прибирання. Тож у чиновника немає навіть приводу похвалити самого себе і викласти красіву фоточку у фейсбук з великим стосом народжених ним паперових приписів. Ось це – справжня проблема, а не ваші 10-бальні корки на дорогах!

Зі снігу неможна зробити ворога киян, який хоч і платить гроші у бюджет, та з ним неодмінно треба боротися! А на добросовісному виконанні своїх посадових обов’язків особливо не попіаришся.

Прибираючи сніг, чиновник не може почувати себе героєм, як наприклад демонтуючи рекламні конструкції. Яке ж воно нудне – життя без подвигу!

На прибирання снігу неможна завезти тітушок і бульдозери, трощити приватну власність, влаштувати кроваве побиття підприємців, які захищають свій сніг…

Тут не зробиш показове шоу!

На місце прибраного снігу неможна завезти новий – свій(!) сніг. Ні, ну так уже зовсім не цікаво…

І удар чиновникам під самий дих - сніг нікому не платить за те, щоб його НЕ прибирали!!!

Тому, любі кияни, у нас вибір не великий – або прибране місто, або – нові чиновники…

Марина Бурмака Марина Бурмака , Політолог, громадський діяч, президент Українського Центру суспільного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram