Big Data. Як це працює в Україні та світі?

Сьогодні ми часто чуємо про трендові додатки на смартфони, які використовують магічні для більшості простих людей інструменти на зразок Big Data або штучного інтелекту. Справді, для багатьох українців Big Data – це магія, тому що не всі розуміють чи усвідомлюють, що ж криється за цим словосполученням. Але саме така технологія вже декілька років формує наше повсякденне життя, впливаючи на наші рішення й дії.

Майже кожна дія сучасної людини є елементом Big Data

Важливим моментом є те, що інформації у світі не просто дуже багато – її обсяг постійно й швидко збільшується, причому дані переважно неструктуровані та неоднорідні. До них відносяться тексти, зображення, статистика – усе: від селфі з наших гаджетів і записів камер відеоспостереження до дій користувачів у соціальних мережах. За великим рахунком, майже кожна дія сучасної людини є елементом Big Data. Абсолютно безглуздий, на перший погляд, потік інформації можна використати – і не тільки для збирання корисних відомостей, а й для прогнозування на його основі майбутніх подій чи поведінки людей. Саме ця властивість є головною зброєю великих даних: їх можна використовувати в будь-якій сфері життя суспільства.

Big Data в політиці

В ефективності використання технологій Big Data в політичних відносинах можна переконатися на прикладі виборчих кампаній республіканців Теда Круза, Президента Трампа, кампанії з виходу Великобританії з ЄС (Brexit). Річ у тім, що за всіма цими подіями та успіхами стоїть одна й та сама компанія, яка активно використовує технології обробки та аналізу великих даних, – «Cambridge Analyticа».

Як виграв Трамп?

Фото: EPA/UPG

Після того, як Тед Круз, застосувавши Big Data, став єдиним серйозним конкурентом на внутрішніх праймеріз у Республіканській партії США, свою увагу на цю технологію звернув і Дональд Трамп. Будучи прагматичним політиком, він удався до послуг тієї ж компанії, що «вела» його опонента. Використовуючи особистісний підхід, фахівці «Cambridge Analyticа» змогли зіграти на неоднозначності постаті містера Трампа, зробивши це його козирем. Було проведено масштабну роботу з користувачами соціальних мереж. Працівники штабу республіканців надсилали безліч варіантів особистих повідомлень, орієнтуючись на кожного користувача окремо. Також особливу увагу було приділено потенційному електоратові демократів. Наприклад, афроамериканцям надсилалися відео, де Клінтон порівнювала їх із тваринами-хижаками. І це спричинило бажаний результат: як бачимо, президентом США є Дональд Трамп, якому соціологи не давали жодних шансів перемогти Клінтон у перегонах за Білий дім.

Як ця технологія розвивається в нашій країні?

У нас рівень використання технології обробки й аналізу великих даних відстає від такого рівня в провідних країнах світу на десятки років, що, на жаль, не дивно, адже невідповідність технологій вимогам часу – це загальна тенденція для сучасної України. Наразі Big Data застосовують тільки вузькопрофільні компанії, які спеціалізуються на збиранні й аналізі великих баз даних, наприклад, «Artellence», «BIG DATA UA» тощо.

Майбутнє за Big Data?

Популярність Big Data призвела до того, що цю технологію сприймають як універсальний спосіб вирішення проблем і завдань. Але це всього лише ще один інструмент зі своїми перевагами й, звісно, недоліками. Для того, щоб великі дані давали реальну користь, потрібно не тільки інвестувати гроші в проекти з реалізації такої технології, але й працювати над зміненням підходів до управління.

Катерина Одарченко Катерина Одарченко , Голова політичної партії «Національна платформа»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram