ГоловнаСвіт

У Грузії вартовий застрелив людину при спробі проникнути на військову базу

На базі Крцанісі триває будівництво будівлі штабу спільного центру тренувань і оцінок НАТО-Грузія

У Грузії вартовий застрелив людину при спробі проникнути на військову базу
Архив

На військовій базі Крцанісі в Грузії в ніч на 23 жовтня вартовий застрелив людину під час спроби проникнути на територію об'єкта.

Про це повідомляє агентство "Новини-Грузія".

Згідно з офіційними даними, о 03:30 23 жовтня вартовий, який охороняв територію автопарку військової бази Крцанісі, зауважив проникнення трьох сторонніх осіб.

Вартовий зробив нападникам усне попередження, однак вони не підкорилися і жбурнули в нього вогнегасником. Потім вартовий вистрілив у повітря і, оскільки ризик агресії з боку злочинців був великий, військовий діяв за статутом - коли невідомі особи не підкорилися, відкрив вогонь в їхньому напрямку. Після цього нападники перелізли через огорожу і втекли, зазначено в повідомленні Міноборони Грузії.

За 97 метрів від місця події співробітники військової поліції, які прибули сюди відразу після інциденту, знайшли чоловіків. За даними Міноборони, тут також виявили газовий пістолет, ліхтарик, мобільний телефон марки Samsung, п'ять гільз автомата AK-74 і інші предмети, які опечатали та відправили на експертизу.

Загиблий не мав при собі документів, у зв'язку з чим встановлення його особи зайняло близько доби. Тіло застреленого вже ідентифікували - ним виявився 23-річний Гіга Шенгелія. На цьому етапі слідство встановлює, чи мав Шенгелія будь-який зв'язок з військовими службами і чому він намагався проникнути на територію військової бази.

Міноборони Грузії розповсюдило сьогодні заяву з приводу інциденту в Крцанісі. У відомстві його розцінили як напад. На базі Крцанісі триває будівництво будівлі штабу спільного центру тренувань і оцінок НАТО-Грузія (JTEC).

За фактом розпочато слідство за статтею "позбавлення життя через необережність" КК Грузії, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 4 років. Справу розслідує військова поліція міністерства оборони Грузії під наглядом Головної прокуратури.

Думку про те, що напад на військову базу був неприпустимим, однак необхідно вивчити правомірність дій вартового, який убив одного з нападників, висловив експерт Фонду дослідження стратегії та міжнародних відносин Грузії Нодар Харшіладзе. "Неприпустимо вриватися на військовий об'єкт, особливо на такий захищений, як навчальний центр Крцанісі, але також повинні бути пропорційними дії з охорони об'єкта", - сказав Харшіладзе в інтерв'ю телекомпанії "Руставі-2". При цьому він зазначив, що для більш зрозумілої картини необхідно дочекатися результатів слідства.

"Це найбільший об'єкт із військової підготовки в Грузії, який відкрили за допомогою американців... Тож ми повинні обережніше підходити до всього цього. Треба встановити мотиви проникнення цих осіб. Чи був це звичайний кримінал, чи ми маємо справу з чимось серйознішим", - сказав Харшіладзе.

Тим часом посол США в Грузії Ян Келлі вважає тривожним інцидент на військовій базі Крцанісі, де вартовий застрелив людину під час спроби проникнути на територію об'єкта.

"Це дуже тривожний факт. Ми будемо працювати над цією темою разом з урядом Грузії", - сказав американський дипломат журналістам.

Нагадаємо, наприкінці серпня грузинські спецслужби запобігли теракту на газопроводі Росія-Вірменія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram