ГоловнаСвіт

МЗС Литви заявило протест послу РФ через ситуацію в Балтійському морі

Росія перешкоджає роботам з прокладання електрокабелю по дну Балтійського моря

МЗС Литви заявило протест послу РФ через ситуацію в Балтійському морі
Линас Линкявичюс

МЗС Литви заявило протест послу РФ у зв'язку з тим, що російські військові кораблі перешкоджають роботам з прокладання електрокабелю по дну Балтійського моря.

Про це повідомляє агентство BNS.

Посол "з'ясує позицію Росії і надасть нам офіційну позицію", - сказав журналістам міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

За словами міністра, вимоги російських військових кораблів до суден, що здійснюють нагляд за прокладанням кабелю, покинути певні території фіксуються, ця інформація передається в НАТО.

"Це фіксується в денних звітах конкретних суден, тобто фіксується в часі - що надійшло, звідки, повідомлення, якого змісту. Про цю інформацію ми, безсумнівно, говоримо з партнерами. Ще я хочу сказати, що при складанні однієї з нот ми координувалися з Швецією, бо роботи проводило судно, що належить Швеції. Ми, зрозуміло, обмінюємося інформацією і з союзниками по НАТО", - сказав міністр.

Раніше Лінкявічюс заявив, що Росія перешкоджає проведенню робіт з прокладання кабелю, вимагаючи, щоб під час її військових навчань у Балтійському морі судна змінювали курс. За словами міністра, таким чином Москва порушує конвенцію ООН.

Міністр також зазначив, що Литва раніше надсилала Росії три ноти з цього приводу, проте відповіді так і не отримала.

"Це, на жаль, повторюється не вперше з березня. ВМС Російської Федерації, на наш погляд, порушують Конвенцію ООН з морського права, порушують право міжнародного судноплавства і перешкоджають економічній діяльності в економічній зоні", - сказав Лінкявічюс.

Зі свого боку литовський прем'єр Альгірдас Буткявічюс сказав журналістам, що судно, що забезпечує безпеку прокладання кабелю, було "видворено російським судном з цієї зони".

Роботи з прокладання електрокабелю NordBalt ведуться з минулого року. Ввести цю змичку в експлуатацію планується в грудні цього року. Вона дозволить інтегрувати литовський електроенергетичний ринок в єдиний ринок регіону держав Балтійського моря. В останні роки Литва більш як половину всієї електроенергії імпортувала з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram