ГоловнаСвіт

У ПАР вперше дозволили застосувати евтаназію

Проти добровільного відходу з життя смертельно хворих пацієнтів виступили МОЗ і Мін'юст ПАР.

У ПАР вперше дозволили застосувати евтаназію
Фото: donbass.ua

Верховний суд Преторії (ПАР) вперше дозволив здійснити евтаназію смертельно хворого пацієнта.

Про це повідомляє Mail and Guardian.

65-річний Робін Стренсем-Форд, якому у вересні 2013 року поставили діагноз "невиліковна форма раку простати", отримав право добровільно піти з життя за допомогою лікаря. "Лікаря, який допоможе пацієнтові вчинити самогубство, не покарають дисциплінарно", - повідомляє видання.

Проти евтаназії пацієнта виступали міністерства охорони здоров'я та юстиції, а також група лікарів у ПАР. "Рішення суду нас розчарувало, будемо подавати апеляцію. Те, що пацієнтові дозволили здійснити евтаназію, може мати далекосяжні наслідки, до того ж це порушує конституцію", - заявив представник Національної прокурорської служби (National Prosecuting Authority) Мтунзі Мхага (Mthunzi Mhaga). При цьому він зазначив, що до понеділка, 4 травня, евтаназія не буде здійснена.

У ПАР офіційно заборонено евтаназію. Допомагати безнадійно хворим іти з життя дозволено у Швейцарії, в Люксембурзі, Японії, а також в американських штатах Орегон, Вермонт і Вашингтон. У Нідерландах можна здійснювати евтаназію дітей віком від 12 років. Бельгія в березні 2014 року легалізувала добровільний відхід із життя пацієнтів без вікових обмежень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram