ГоловнаПолітика

У батальйон "Крим" прийшли з обшуками (оновлено)

Вилучено зброю і наркотики, стверджує прокуратура

У батальйон "Крим" прийшли з обшуками (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

У понеділок в Києві пройшли обшуки за місцем проживання членів незаконного збройного формування, що діяло під прикриттям батальйону "Крим".

Під час обшуків було вилучено вісім пістолетів, 12 пістолетів-кулеметів, шість автоматів, дробовики, травматичні пістолети, 8 гранат з запалами, наркотики і боєприпаси.

Як повідомляє прокуратура Києва, вона здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 258 КК України (Терористичний акт). Досудове розслідування у цій справі проводить ГУ СБУ у Києві та Київській області.

"Під час розслідування встановлено, що на території Київського регіону під прикриттям добровольчого корпусу так званого "Батальйону "Крим" (не входить до складу Національної гвардії України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України та інших відомств і підрозділів), діє незаконне воєнізоване формування, яке має у своєму розпорядженні автоматичну зброю і вибухівку", - повідомляє прокуратура.

Встановлюються джерело походження вилучених предметів і особи, які незаконно їх зберігали.

Своєю чергою, в батальйоні заявили, що в квітні минулого року, згідно з наказом Генштабу про розформування добровольчих батальйонів, бійці здали всю зброю і вийшли із зони АТО. Також зазначається, що з літа минулого року неодноразово велися переговори щодо легалізації батальйону в складі ЗСУ, але вони не принесли результатів.

"На жаль, переговори закінчилися нічим. З того часу бійці батальйону "Крим" працюють як громадське формування, яке виконує свої функції з охорони громадського порядку виключно в межах чинного законодавства і працює як підрозділ аеророзвідки на Сході України... На сьогоднішній день бійці батальйону готові виконувати поставлені завдання, але виключно в рамках закону як підрозділ ЗСУ. На жаль, влада не дала нам такої можливості", - йдеться в заяві батальйону в Фейсбуці.

Нагадаємо, добровольчий батальйон "Крим" був створений у 2014 році з кримських татар. Після того, як майже всі добровольчі підрозділи увійшли до складу МВС або Міністерства оборони, "Крим" вийшов з території проведення антитерористичної операції.

Протягом 2015 року велися переговори про легалізацію батальйону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram