ГоловнаПолітика

Рада тимчасово скасувала кримінальну відповідальність за неправдиве декларування (оновлено)

Депутати прийняли законопроект, повністю зачитаний з голосу.

Рада тимчасово скасувала кримінальну відповідальність за неправдиве декларування (оновлено)
Вадим Денисенко
Фото: Артем Атаманюк

Верховна Рада скасувала скандальну поправку, яка переносить електронне декларування доходів  державних службовців на 2017 рік, але паралельно також скасувала кримінальну відповідальність за неправдиве декларування.

За ухвалення відповідного законопроекту №3755 за основу і в цілому проголосували 238 депутатів.

При цьому автор законопроекту Вадим Денисенко перед голосуванням повністю переписав свій проект, зачитавши його з голосу просто з трибуни.

Зокрема він запропонував прибрати з Кримінального кодексу статтю 366-1 "Декларування недостовірної інформації" і ввести статтю 366-2 під аналогічною назвою й аналогічного змісту. Ця стаття набуває чинності лише з 1 січня 2017 року, тобто недостовірне декларування не буде кримінально караним щонайменше до кінця року.

Оновлення. Нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв у своєму фейсбуці написав, що фракція не задоволена змінами до закону і буде подавати протест про порушення регламенту.

"Щойно парламент зробив крок назад в антикорупційному законодавстві. Ті, хто збреше в деклараціях, ще мінімум два роки не будуть відповідати перед законом. І отримали ще безліч можливостей приховувати майно. Тексту цього шахрайства ніхто не бачив. Усе просто з трибуни зачитав депутат від Блоку Порошенко Вадим Денисенко. А ці парламентарії це шахрайство зробили законом

- http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=6030. Готуємо протест про порушення регламенту. Потрібна мобілізація громадськості і європейських партнерів для вето Президента", - зазначив Соболєв.

Нагадаємо, запуск електронного декларування - одна з умов, під які Євросоюз погодився надати Україні безвізовий режим.

Однак у грудні в процесі прийняття держбюджету в нього було внесено поправку, яка відстрочила введення декларування на 2017 рік. Вніс її колишній регіонал Андрій Деркач, придумав (принаймні за документами) - Володимир Мисик.

На початку січня 2016 року голова парламенту Володимир Гройсман пообіцяв домогтися запуску електронних декларацій з квітня 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram