ГоловнаПолітика

Рада прийняла за основу "безвізовий" законопроект про Антикорупційну прокуратуру

Генпрокурор може отримати право відхиляти кандидата на посаду керівника Антикорупційної прокуратури.

Рада прийняла за основу "безвізовий" законопроект про Антикорупційну прокуратуру
Фото: www.segodnya.ua

Верховна Рада 236 голосами прийняла в першому читанні третій законопроект із "безвізового пакету", який був внесений минулого тижня президентом Петром Порошенком.

Йдеться про законопроект №4055 про внесення змін до закону України "Про прокуратуру" про забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду.

Головне нововведення, яке пропонувалося цим проектом, - це надання генеральному прокурору права двічі відхилити кандидатуру на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (і його заступників), яка була відібрана номінаційною комісією.

Критерії, на підставі яких генпрокурор може вдатися до такої можливості, в законопроекті не прописані.

Це обурило народних депутатів. У зв'язку із цим лідер фракції БПП Юрій Луценко вніс пропозицію зберегти норму, але прописати умови, які дозволять генпрокурору забракувати кандидатуру антикорупційного прокурора. Він зазначив, що до такого права можна буде вдатися "в разі невідповідності кандидата вимогам законів України про очищення влади і запобігання корупції, а також вимогам про допуск до державної таємниці відповідно до закону України "Про державну таємницю".

Також законопроект передає повноваження призначення керівників підрозділів Антикорупційної прокуратури і їх заступників від генпрокурора начальнику Антикорупційної прокуратури.

Проект також прописує в законодавстві вимоги бездоганної ділової репутації, високих професійних і моральних якостей, суспільний авторитет і великий антикорупційний досвід для членів конкурсної комісії з відбору кандидатів, що претендують на посади в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Нагадаємо, що Верховна Рада також прийняла в першому читанні законопроекти №4056 про Агентство повернення активів і №4054 про спецконфіскацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram