ГоловнаПолітика

Рада не змогла скасувати вихолощений закон про електронне декларування

Рада не змогла скасувати вихолощений закон про електронне декларування
Вадим Денисенко
Фото: Артем Атаманюк

Верховна Рада не змогла скасувати прийнятий два дні тому закон, який вихолостив електронне декларування доходів чиновниками.

За скасування закону проголосували лише 100 депутатів за мінімально необхідних 226 голосів.

Передісторія прийняття закону така. Під час ухвалення держбюджету на 2016 рік було прийнято поправку, якою переноситься електронне декларування доходів державних службовців на 2017 року. Після скандалу, що вибухнув, депутати вирішили скасувати цю поправку. Однак у законі про її скасування автор Вадим Денисенко прописав скасування кримінальної відповідальності за помилкове декларування до 2017 року. Крім того, новий закон фактично вихолостив електронне декларування - чиновники отримали безліч можливостей приховувати майно.

Запуск електронного декларування - одна з умов, під які Євросоюз погодився надати Україні безвізовий режим. Євросоюз уже відреагував на нові зміни - посол ЄС Ян Томбінський різко розкритикував вихолощений закон. "Ухвалений закон про електронні декларації (3755) викликає розчарування, він не відповідає зобов'язанням щодо боротьби з корупцією, які взяло на себе керівництво України", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram