ГоловнаПолітика

ГПУ оголосила про підозру ще 50 кримським суддям

Основна доказова база є в Криму й ускладнює розслідування

ГПУ оголосила про підозру ще 50 кримським суддям
Анатолий Матиос

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос підписав повідомлення про підозру ще 50 суддям АР Крим і міста Севастополя, які зрадили народу України.

Про це повідомляє офіційний сайт Генеральної прокуратури.

У травні 2015 року Матіос підписав повідомлення про підозру у зраді 276 суддям, а 29 січня 2016 року підписав повідомлення про підозру ще 50 суддям з Криму і Севастополя.

"Об'єктивна сторона вчиненого ними злочину полягає в тому, що вони, будучи громадянами України, займаючи посади суддів, маючи достатній рівень освіти, спеціальних знань і життєвого досвіду для розуміння факту окупації Російською Федерацією території АР Крим... порушуючи присягу судді, від початку тимчасової окупації, приблизно з 16 березня 2014 року і досі здійснюють правосуддя від імені РФ за російським матеріальним і процесуальним правом як судді незаконно створених на тимчасово окупованій території України судових органів", - наголошено в повідомленні ГПУ.

ГПУ продовжує роботу над збором доказів. При цьому у відомстві зазначають, що основна доказова база, яка свідчить про вчинення державної зради, є на тимчасово окупованій території півострова Крим (рішення, вироки, ухвали суддів та інші документи).

"Ця обставина значно ускладнює розслідування. У зв'язку з цим ГПУ звертається до громадськості, підприємств, установ і організацій, направляти в Управління з питань представництва інтересів громадянина або держави в суді, протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим отримані будь-яким чином згадані документи", - йдеться в повідомленні.

Санкція звинувачення суддів передбачає покарання в вигляді позбавлення волі на термін від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Повний список суддів, яким оголошено підозру, опубліковано на сайті Генпрокуратури.

Нагадаємо, 28 січня Вища кваліфікаційна комісія суддів України відкрила дисциплінарні справи проти 10 кримських суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram