ГоловнаПолітика

Порошенко і Кличко розділили список БПП у пропорції 70 на 30

В "Ударі" окреслився розкол

Порошенко і Кличко розділили список БПП у пропорції 70 на 30
Фото: EPA/UPG

Виборчий список Блоку Петра Порошенка формувався в пропорції 70 до 30, де 70% залишилися за партією діючого Президента, 30% відійшли людям Віталія Кличка.

Про це у своєму тексті "Нова Рада називає імена" пише шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна.

"Технічно узгодження відбувалося так: сторони готували пропозиції, представляли їх одне одному, а далі починалися торги. Когось із тих, кого викреслював Кличко, Порошенко забирав у свою квоту. Або навпаки", - йдеться в тексті.

При цьому стверджується, що серед соратників Кличка знайшлося чимало незадоволених такою розстановкою сил.

"Внутрішньофракційні чвари виснажували "Удар" від початку літа. Саме тоді вперше в деяких представників політсили з'явилися думки про те, що союз із Порошенком не приніс їм бажаних кадрових преференцій. На цьому спробував зіграти Арсеній Яценюк, який навіть готовий був запропонувати Віталієві Ковальчуку посаду першого віце-прем'єра, іншим кличківцям - ще кілька посад, аби ті не розвалювали коаліцію. Але "Удар" залишився вірним президентові і 24 липня, разом зі "Свободою", заявив про вихід із парламентської коаліції. Петро Олексійович відтак отримав підстави для розпуску парламенту", - йдеться в матеріалі.

"Ще одна причина розбрату - перехід Віталія Кличка в мерію. Що, зрозуміло, не могло не позначитися на його комунікації з фракцією. Плюс є елементарні людські емоції та політичні ревнощі. У результаті сьогодні "Удар" умовно поділений на пропрезидентське і прокличківське крило. На чолі з Віталієм Ковальчуком і Артуром Палатним відповідно. Поділений, повторюю, дуже умовно, але лінії напруження є. Що позначилося на формуванні списку", - пише Соня Кошкіна.

Нагадаємо, на з'їзді 14 вересня БПП оприлюднив свій виборчий список. У першу п'ятірку увійшли Віталій Кличко, Юрій Луценко, Ольга Богомолець, Володимир Гройсман, Мустафа Джемілєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram