ГоловнаПолітика

Рада перед закриттям сесії ухвалила не один десяток скандальних норм (список)

Депутати голосували поспіхом, навіть не розуміючи, за що саме

Верховна Рада України перед закриттям чергової сесії та перед тим, як депутати підуть на канікули, "під шумок" ухвалила не один десяток скандальних норм, які мали б шанс "не пройти" в разі їхнього розгляду за належною процедурою.

Його приймали за скороченою процедурою, без обговорення та внесення поправок. "За" проголосували 249 народних депутатів від ПР, КПУ і частина позафракційних. Це, до речі, єдиний законопроект, голосування за який проходило згідно з установленим регламентом порядком. Усе, що ухвалювали опісля, голосували, піднімаючи руки, оскільки, зважаючи на заяву віце-спікера Ігоря Калєтніка, який вів засідання, опозиція відібрала в "регіоналів" частину карток для голосування.

Тож усі наступні законопроекти ухвалювали практично тією самою кількістю голосів - 235 сумарно - комуністів і "регіоналів".

Сукупно за якісь півгодини депутати прийняли такий перелік нововведень:

внесення змін у закон "Про судоустрій і статус суддів"

Зокрема, Рада заборонила "незаконні збір, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної  інформації про суддю, його близьких родичів або членів сім'ї, розповсюдження матеріалів або інформації виразно образливого характеру, які демонструють зневагу до судді або правосуддя, тиск, залякування або втручання в будь-якій формі в діяльність судді, вчинені з метою помсти, перешкоджання виконанню суддею службових обов'язків або з метою домогтися винесення неправочинного рішення, чи публічні заклики або розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій".

Такі дії каратимуть штрафом, або виправними роботами, або арештом терміном до шести місяців, або позбавленням волі на строк до двох років.

Цим документом регулюється питання здійснення кримінального провадження без участі підсудних, які ухиляються від візиту в органи досудового розслідування або суд.

Підозрюваного або обвинуваченого запропоновано вважати таким, що ухиляється від прибуття на виклик, якщо він, будучи повідомленим про час і місце проведення засідання, не з'явився на нього за відсутності поважних причин, не повідомив про такі причини, або якщо повідомлені ним причини неявки визнано неповажними.

Документ передбачає, що в разі здійснення заочного кримінального провадження участь захисника такого підсудного є обов'язковою. внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчівпроект закону №3879 (авторство Вадима Колесніченка та Володимира Олійника), який містить одразу кілька скандальних норм:Наприклад, заборону пересуватися колоною з більш ніж п'яти авто без погодження з відповідними органами. Також запровадження кримінальної відповідальності за екстремізм і за наклеп. Також цей законопроект вводить норму, згідно з якою тепер продаж Sim-карт мобільного зв'язку здійснюватимуть за паспортом.

Крім того, цим законопроектом вводиться кримінальна відповідальність за блокування держбудівлі, а також дозволяється блокувати доступ українців до сайтів, через які здійснюється розповсюдження інформації, поширення якої суперечить закону, або через які здійснюється діяльність інформаційного агентства без передбаченого законом свідоцтва про державну реєстрацію інформагентства

  • внесення змін до законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Якщо коротко, то ВР повернула "листи щастя" водіям
  • внесення змін до закону про кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування могил, пам'ятників, встановлених на честь тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни, воїнів-визволителів, учасників партизанських рухів, жертв нацистських переслідувань

Зокрема, за такі злочини передбачена відповідальність у вигляді штрафу до 200 неоподатковуваних мінімумів або арешту терміном до шести місяців, обмеження або позбавлення волі строком до трьох років. За осквернення братської могили чи могили Невідомого солдата - від трьох до п'яти років обмеження або позбавлення волі.

  • запровадження кримінальної відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашизму, пропаганду неонацистської ідеології, виготовлення і розповсюдження матеріалів, що виправдовують ці злочини

У такому разі передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 500 або 1000 неоподатковуваних мінімумів або позбавлення волі до двох років.

  • зміни до закону України про безоплатну правову допомогу
  • проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України природного газу

У документі тепер прописані статті Кримінального кодексу, за якими слід закрити справи активістів Майдану.

Нагадаємо, сьогодні, 16 січня, Володимир Рибак закрив третю сесію VII скликання. Депутати повернуться на роботу 4 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram