ГоловнаСуспільствоЖиття

Парламент повернув "листи щастя" для водіїв

За рішення проголосували 255 народних депутатів.

Парламент повернув "листи щастя" для водіїв
Фото: donbass.ua

Верховна Рада підтримала запровадження автоматичної відео- та фотофіксації порушень правил дорожнього руху.

За таке рішення проголосували 235 народних депутатів. Парламентська більшість голосувала за цей законопроект підняттям рук, повідомляє ТСН.

Згідно з документом, у разі фото- та/або відеофіксації правопорушень даївець на підставі даних автоматизованої інформаційної системи встановлює особу людини, на яку зареєстровано транспорт.

"Особа, на яку зареєстровано транспортний засіб, протягом десяти днів з дня отримання постанови має сплатити штраф або оскаржити постанову в суді і довести, що транспортний засіб або його номерний знак вибув з його власності внаслідок протиправних дій інших осіб або що в момент здійснення правопорушення за кермом була інша особа", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Якщо авто зареєстроване на підприємство, то керівнику такого підприємства чи установи надсилають запит про надання інформації, а він протягом п'яти днів з дня отримання запиту повинен надати інформацію про особу, яка керувала транспортом. Потім правопорушнику скеровують постанову про накладення адміністративного стягнення, і ця особа має право сплатити штраф або оскаржити зазначену постанову.

За ненадання керівником зазначеної інформації запроваджується адміністративна відповідальність. У разі притягнення порушника до відповідальності застосовується мінімальний розмір штрафу, передбачений відповідною статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо водій сплачує зазначений штраф протягом п'яти днів з дня отримання постанови, мінімальний розмір зменшується вдвічі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram