ГоловнаПолітика

Міліція в цивільному знову "пресує" активістів

Неприємний інцидент стався на відкритті станції метро "Іподром".

Міліція в цивільному знову "пресує" активістів
Фото: Макс Левин

Співробітників правоохоронних органів у цивільному знову помітили сьогодні, 25 жовтня, на акції протесту, приуроченій відкриттю нової станції метро "Іподром".

Про це повідомляє власний кореспондент LB.ua.

Нагадаємо, близько 20 молодих осіб із плакатами зібралися біля новозбудованої станції метро, щоб висловити своє невдоволення діями влади, "яка в той час, як люди замерзають у своїх будинках, витрачає колосальні гроші на будівництво метро".

Однак акцію протесту активно присікли міцні хлопці в чорному одязі, які із застосуванням сили відтіснили протестуючих убік від входу в підземку.

А керував цим "спецзагоном" підполковник міліції (судячи з фотографії), якого LB.ua вже зустрічав на акціях протесту, в тому числі й у цивільному.

Офіцер МВС під час мітингу в грудні 2011 року
Фото: Макс Левін
Офіцер МВС під час мітингу в грудні 2011 року

Той самий чоловік (у центрі) під час розгону акції протесту в квітні 2012-го
Фото: Макс Левін
Той самий чоловік (у центрі) під час розгону акції протесту в квітні 2012-го

Зазначимо, що раніше Міністерство внутрішніх справ надіслало відповідь на запит LB.ua щодо того, на яких підставах правоохоронці в цивільному застосовують силу до активістів. По суті, відповідь була всього лише відпискою.

"Об'єктивно розглянути Ваше звернення і дати оцінку діям працівників міліції під час проведення масових заходів неможливо у зв'язку з тим, що у зверненні не наведено приклад конкретних фактів подій", - ідеться в документі.

Відповіді на запитання про правомірність таких дій міліції під час інтерв'ю LB.ua уник і голова відомства Віталій Захарченко, зазначивши, що про згадані факти йому нічого не відомо.

Попри це, появу міліціонерів у цивільному на акціях протесту визнав начальник відділу зв'язків із громадськістю МВС Володимир Поліщук в ефірі одного з телеканалів.

Також він заявив, що в департаменті громадської безпеки МВС визнали: правоохоронці під час участі в громадських заходах повинні бути одягнені по формі, щоб люди розуміли, хто з ними спілкується.

Однак практика "переодягання" силовиків у цивільний одяг в Україні триває. На відео видно, як підполковник міліції віддає накази молодим людям, і ті їх виконують, застосовуючи силу до громадян.

Крім того, через кілька хвилин після від'їзду кортежу прем'єр-міністра Миколи Азарова, який брав участь у відкритті станції метро "Іподром", по команді "Розходимося" молоді люди в чорному розійшлися.

До вечора в ЗМІ з'явилася інформація, що чоловіки - охорона кандидата в депутати від Партії регіонів Ігоря Лисова, який балотується по округу в Голосіївському районі Києва. Однак тоді не зрозуміло, що робила охорона в такій кількості на урочистому заході? І чому нею керував підполковник міліції?

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram