ГоловнаПолітика

ПР хоче спростити процедуру звільнення спікера Ради

Напередодні голосування за законопроект про мови.

ПР хоче спростити процедуру звільнення спікера Ради
Фото: EPA/UPG

Нардеп від Партії регіонів Владислав Забарський вніс до Верховної Ради законопроект, що передбачає зміну процедури обрання та відкликання голови парламенту.

Як зазначено на офіційному веб-сайті Ради, законопроект "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо обрання, призначення та відкликання посадових осіб Верховної Ради України)" зареєстровано в українському парламенті за № 10677 27 червня.

"Рішення про обрання голови Верховної Ради України ухвалюють відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради", - йдеться у запропонованій новій редакції ч. 5 ст. 75 Регламенту.

Водночас запропоноване формулювання ч. 4 ст. 77 звучить так: "Рішення Верховної Ради про відкликання голови Верховної Ради України з посади приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради і оформляється постановою Верховної Ради".

Крім цього, законопроект пропонує дозволити обирати першого заступника і заступника спікера одночасно зі спікером, а відкликати їх шляхом відкритого голосування згідно з ч. 4 ст. 77 Регламенту (доповнюється ст. 79 Регламенту).

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є приведення Регламенту у відповідність до Конституції України, оскільки, на думку його автора, нинішня таємна процедура голосування при призначенні спікера суперечить вимогам Основного закону, а процедуру обрання заступників спікера вже змінено.

"Наслідком ухвалення законопроекту буде приведення у відповідність до Конституції України положень чинного Регламенту, а також вдосконалення процедури обрання голови Верховної Рада України, першого заступника та заступника голови Верховної Ради України і відкликання їх із посад", - зазначено в документі.

Голову Верховної Ради обирають таємним голосуванням (за допомогою бюлетенів), 2/3 голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram