ГоловнаПолітика

Референдум у Києві можуть провести разом із виборами в Раду

У ЦВК заявляють, що дільничні комісії можуть виконувати дві функції.

Референдум у Києві можуть провести разом із виборами в Раду

Місцевий референдум у Києві можуть провести одночасно з виборами до Верховної Ради 28 жовтня.

Про це повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера, пишуть "Коментарі" з посиланням на "Інтерфакс".

"Дільничні комісії з виборів народних депутатів, безумовно, можуть одночасно виконувати функції і дільничних комісій із проведення міського референдуму", - заявив він.

Він нагадав, що закон про вибори народних депутатів України містить обмеження лише на одночасне проведення парламентських і місцевих виборів, оскільки члени дільничних виборчих комісій із виборів до парламенту, згідно з цим законом, не можуть входити до складу дільничних комісій із місцевих виборів.

"Якщо йдеться про референдум, то такого обмеження закон про вибори народних депутатів не містить. А оскільки обмежень немає, то це (одночасне проведення місцевого референдуму з парламентськими виборами, - ред.) ніби можливо", - пояснив заступник голови ЦВК.

"Тобто суто в правовій площині, що стосується дільничних виборчих комісій, - тут проблем не буде. Питання будуть тільки щодо формування районних комісій. Необхідно також буде визначитися з міською комісією, оскільки за законом про референдум має бути створено іншу комісію (замість постійно діючої Київської міської територіальної виборчої комісії щодо місцевих виборів, - ред.)", - зазначив Магера.

За його словами, порядок формування міської та районних комісій щодо місцевого референдуму "є надзвичайно архаїчним", оскільки передбачає включення до їх складу, зокрема, представників трудових колективів, громадських організацій, громадян за місцем проживання.

Він також зазначив, що повноваження ЦВК у питаннях проведення місцевих референдумів обмежуються твердженням форми певних документів, виробленням рекомендацій щодо однакового застосування закону на всій території України. Водночас існує судовий порядок оскарження ініціатив із проведення місцевих референдумів.

Окрім того, заступник голови ЦВК нагадав, що місцеві референдуми фінансують тільки за рахунок коштів місцевих бюджетів - залучення для цих цілей коштів фізичних та юридичних осіб законом не передбачено.

Магера повідомив, що в ЦВК немає офіційної інформації про підготовку місцевого референдуму в Києві. "Насправді місцева влада не зобов'язана подавати в ЦВК таку інформацію. Інформація, яка у нас є з цього питання, має винятково неформальний характер", - сказав він.

Нагадаємо, раніше голова КМДА Олександр Попов висловився за те, щоб такий референдум було проведено одночасно з парламентськими виборами 28 жовтня 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram