ГоловнаПолітика
Спецтема
Коррупция - СТОП!

Реінкарнація тендерної мафії

Відомий хрещений батько тендерних схем Антон Яценко знову «сплив» на поверхню. За короткий час автор найвідоміших корупційних схем в БЮТ увійшов до фракції ПР, підлагодив під себе тендерний сектор в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України та посмів образити самого Юрія Єнакіївського.

Реінкарнація тендерної мафії
Фото: Макс Левін

Недоторканий

Про це все детально трохи згодом. Спочатку - кілька слів про його «плавучість». Зовсім нещодавно здавалося: Антона Яценка чекає роба в смужечку та небо в клітинку. СБУ і ГПУ активно розслідували кримінальні справи, що виводили на Яценка. Все виглядало дуже серйозно. Наприкінці минулого року, виступаючи в Брюселі, шеф СБУ Валерій Хорошковський заявив: «багато корупційних зв’язків ведуть до парламенту». Більше того, зізнався: українська спецслужба готує подання на зняття недоторканності з одного нардепа. За інформацією автора, він мав на увазі саме Яценка.

Підтвердження? Близький до регіоналів сайт «Ура-інформ» тоді писав: «Согласно материалам следствия, проведенного СБУ, установлено, что в схеме хищения и "отмывания" денег участвовали шесть компаний…

Следователями СБУ установлено, что за период с 2007 по 2009 год по указанным схемам было похищено из государственного бюджета около 2,8 млрд. грн. Указанные компании принадлежат народному депутату от БЮТ Яценко».

Підібралася до нашого героя і ГПУ. Там розкрутили справу офіцера міліції Крамаренка, який останні два роки займався тим, що незаконно вилучав з державних органів влади і банків оригінали документів, які стосувалися сумнівної тендерної діяльності Яценка. В органах справа отримала красномовну неофіційну назву «Справа семи мільярдів».

Однак, за інформацією автора, всі ці кримінальні страсті - вчорашній день. Нині депутат Партії Регіонів Антон Яценко знову чистий й білий, як айсберг в океані. Як так сталося?

Фото: Макс Левін

Ті, хто спілкується з ним безпосередньо, свідчать: в приватних розмовах сам Яценко пояснює своє «спасіння» близькими контактами, що він має наразі з двома нардепами. Саме - Артемом Пшонкою та Юлією Новіковою. Один - син генпрокурора, друга - сестра керівника Адміністрації Президента (що близький з шефом СБУ).

Офіційно, звісно, вам того ніхто не підтвердить та й не все, що говорить Антон Яценко варто сприймати за чисту монету. Але як тоді пояснити, що з десяток офіцерів ГПУ та СБУ намагаються поховати справи хресного батька тендерної мафії, які так успішно розслідували?

Окрім проблем в ГПУ та СБУ, Антон Яценко вирішив всі свої проблеми і в Мінекономіки (все це, звичайно, взаємопов’язано). Там він знову грає роль тіньового співміністра – розпорядника державних закупівель.

Харчова корупція

Тепер - конкретні приклади нинішньої сили та впливовості Антона Володимировича. Він нині має такий гонор, що задля розчищення від «чужих» «робочого місця» в Мінекономіці, образив самого Юрія Іванющенко.

З’ясувалося це під час роботи над матеріалом «Юра Єнакіївський став "генералом" української армії».

В тексті, зокрема, йшлося: з подачі Єжеля кілька останніх років армію годували структури, що видаються близькими до пана Іванющенко.

Зокрема, 2010-го солдат годувала ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС». Її директор виявився причетним до бізнесу «Житомирського м’ясокомбінату», який вважається структурою близького соратника Юрія Володимировича Миколи Присяжнюка.

«Реакція» Міністерства оборони на цей матеріал була, в принципі, прогнозована. Знову компанії, що видаються нечужими Іванющенко, виграли тендер на харчування солдат на 621 млн. грн. «Виграли» - голосно сказано, оскільки це був тендер з одним учасником.

Якщо вірити екс-міністру оборони Анатолію Гриценко, «своя» компанія харчуватиме солдат за ціною 42 гривні на добу. При тому, що готуючи тендер, Мінфін (Ярошенко) і Міноборони (Єжель) письмово погодили максимальну ціну солдатського пайка в 32 гривень 60 копійок. Тобто, в 2011-му «свій» виконавець обійдеться бюджету (народу) на 213 мільйонів гривень дорожче.

Фото: vu.ua

Розглянемо фірми, що виграли тендер більш детально.

Отже, з 621 млн. грн. згадане вище ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС» отримала два контракти - на 104 млн грн. та 156 млн грн.

Ще 153 млн. - ПП «Артек-Союз» , та 62 млн. грн. - ТОВ «Укрпродакорд ОР». Ці дві пов’язані засновниками з фірмою «Мезон-К», через яку 2009-го загримів у відставку Юрій Єхануров. Можемо згадати: тоді ковбаса та яйця від цієї фірми коштували армії втричі (!) дорожче, ніж на Бесарабському ринку.

Фірма «Мезон К», в свою чергу, була пов’язана спільним директором з ТОВ «Органіка плюс». Остання теж годувала солдат 2007-го і цікава тим, що її заснувала особисто Єжель Наталя Климентівна, дружина нинішнього міністра. Втім, вона володіла незначною часткою , основним власником виступала фірма «Міжрегіональний інвестиційний союз». Яка, про що стало відомо нещодавно, належить до бізнес - імперії Юрія Єнаківського.

Відтак, з усього списку компаній-фаворитів тендера, лише від ТОВ «Оптукрпром-ВР» (146 млн грн.) не тягнуться ниточки до всюдисущого Юрія Єнакієвського.

Фото: Макс Левін

Не дивно: ця фірма створена лише наприкінці 2010-го – не встигла скандально прославитися, як її «товаришки».

Останній приклад - ПП «Артек-союз», яке вляпалося в кримінал восени минулого року. 6-го вересня податкова поліція одягла наручники всьому керівництву цієї фірми. Звинувачення серйозне - виготовлення підробних накладних на фіктивний товар. Податківці підозрювали: фірмачі поклали в кишеню майже 18 млн. бюджетних гривень Міноборони, виділених на харчування солдатів. Втім, за три дні звинувачення зняли. В податковій міліції пояснили: «помилися».

Вся це, безумовно, викликає обурення, але не дивує, якщо знаєш, хто стоїть за армійськими «кухарями».

Дивує інше. Кілька днів тому, Микола Азаров підписав наказ про відсторонення від виконання обов’язків заступника міністра економіки Олександра Сухомлина - на час проведення службового розслідування. Як пояснив перший заступник міністра економіки Вадим Копилов, це сталося через скандал з армійським харчуванням. Саме Сухомлин підписав конкурс з одним учасником, на якому й перемогли фірми, що видаються близькими до Юрія Єнакіївського.

«Совсем страх потерял»

Які-такі важливіші причини були у Копилова-Азарова влізати у «кухню» Єжеля-Єнаківського?

Нічого особистого, як виявилося. Джерела інформують: схему вигадав Антон Яценко. «Совсем страх потерял», - прокоментувало джерело.

А для чого? Лише для того, щоб усунути з Мінекономіки «чужого» йому Олександра Сухомлина. Інтереси Єнаківського постраждали «за компанію». Тепер в тендерному сегменті Мінекономіки у Яценка всі «свої». Головне прикриття забезпечує, як пліткують злі язики, перший заступник міністра Вадим Копилов. Недарма саме він коментував ситуацію зі Сухомлином. Перший віце-прем’єр Андрій Клюєв, що курує відомство, в цій схемі грає роль, «третього зайвого».

Копилов - людина відома, особливо своїми зв’язками з Миколою Азаровим, якому допомагав відчуджувати санаторії податкової. Ті самі, де нині будується син Азарова. Давно близький Копилов і до Антона Яценко.

Фото: www.zn.ua

Копилов тісно познайомився з Яценком, ще коли той був помічником першого віце-прем’єра Миколи Азарова в 2003-2004 році. Їх близькі контакти підтверджує, той факт, що батько Яценка нині володіє цілим поверхом гарного будинку на вулиці Артема, який побудувала дружина Копилова. За часів уряду Тимошенко там «жили» структури БЮТу, нині всі вони звільнили приміщення...

Отже, як бачимо до теми закупівель повернулася «стара добра команда» - люди з якими Яценко колись робив перші кроки в організації тендерних схем. Треба сказати, нинішня схема будується капітальна, законодавчо підкріплена. Адже найближчим часом ВР прийматиме закон про держзакупівлі, що містить багато правок авторства Антона Яценка.

Наприклад, колеги з «Економічної правди», які глибоко розбирали законопроект №7532 мають відомості про внесення у закон про держзакупівлі - між першим і другим читанням - стількох значних змін, що в сесійну залу фактично виноситиметься новий законопроект.

«Відомий і автор перекручувань - творець і колишній керівник пріснопам'ятної Тендерної палати Антон Яценко.

Природно, усі поправки належать не йому особисто, а іншим депутатам. Проте, джерело "ЕП" у Кабміні стверджує, що всі ці зміни згенеровані саме Яценком. "Відчувається рука майстра", - пише «Економічна правда».

Таким чином можна прогнозувати, що для проблема з тендерами Міноборони - не остання прикрість для структур з бізнес-павутиння пана Іванющенко. Активний учасник державних тендерів, він ризикує розгубити частину коштів в схемах хресного батька тендерної мафії.

То чия мафія сильніше?

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram