ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк виступив за підвищення суми гарантій на депозити

Сума вкладу, гарантована державою Україна, - найнижча в Європі, не враховуючи Молдову.

Нацбанк виступив за підвищення суми гарантій на депозити
Фото: Макс Левин

Національний банк виступив за підвищення суми гарантій на депозити і за розширення кола вкладників, які можуть розраховувати на компенсацію від держави.

Про це йдеться у звіті НБУ про фінансову стабільність, оприлюдненому 13 грудня на сайті регулятора.

Сума вкладу, гарантована державою, в Україні становить 200 тис. гривень, або менш ніж 8 тис. доларів в еквіваленті. В Євросоюзі сума гарантій становить 100 тис. євро. "Гарантовану суму потрібно підвищувати. Однак таке підвищення має відбуватися за графіком, який буде враховувати темпи зростання розмірів депозитів і економічного відновлення", - сказано у звіті. Як приклад НБУ наводить країни Східної Європи, де підвищення гарантій з 15-25 тис. євро до 100 тис. євро відбувалося протягом 2007-2011 років.

Також Нацбанк вказує на необхідність розширення категорій вкладників, яких охоплює система гарантування. Зараз компенсації гарантовані тільки фізичним особам, з 1 січня 2017 року - також фізичним особам-підприємцям.

"У ЄС сьогодні гарантують повернення депозитів фізичним особам і некомерційним організаціям, а також юридичним особам (іноді тільки МСП). Гарантована сума однакова для всіх категорій застрахованих вкладників. Зазвичай, крім поодиноких винятків, система гарантування вкладів не охоплює вклади фінансових установ та органів державної влади. В умовах України система гарантування вкладів повинна, перш за все, охопити депозити неприбуткових організацій і малих підприємств. Тому рішення про поширення гарантії на вклади фізичних осіб-підприємців із початку 2017 року абсолютно виправдане. Пізніше можна розглянути аналогічні зміни щодо інших категорій юридичних осіб", - ідеться у звіті.

Нагадаємо, останнє підвищення суми гарантій для вкладів відбулося у 2012 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram