Українська революція на експорт

В умовах загострення російсько-українського конфлікту агенти впливу України в РФ все більше і більше стають на вагу золота. Регулярно закривають за грати активістів і фабрикують справи проти проукраїнських сил в РФ. На жаль, Україна досі майже нічого не зробила для її друзів за кордоном, які, час від часу ризикуючи свободою, виносять на мітинги жовто-блакитні прапори чи пишуть на стінах "Майдан в Москве еще будет!". А це - важіль впливу України на внутрішньополітичні (а отже, і на зовнішньополітичні) процеси в РФ.

Фото: EPA/UPG

У той час як в самій Україні Росія тримає численні організації, спілки, фінансує установи своєї розвідки та економічного лоббі - українські ж інтереси в РФ відстоюються хіба що купкою відчайдухів. Не дивлячись на прорахунки державної політики у цій галузі (вони вже давно стали нормою), певну надію на існування проукраїнських сил поза Україною все-таки не слід втрачати. Нещодавно, наприклад, у російських містах активісти розклеїли антиурядові листівки з "Ідеєю нації" - символом українських націоналістів. Як би це дивно не звучало, але нині українські націоналісти взяли на себе роль МЗС - вони фактично тримають зв'язок і налагоджують контакти з десятками проукраїнських сил в Росії, Хорватії, Польщі, балтійських країнах. Якщо співпраця буде ще більш активною, а внутрішньополітична ситуація в самій РФ зміниться, можливо ми станемо свідками "Української революції на експорт", яка може охопити і постпутінську Росію, і постлукашенківську Білорусь і стати своєрідним феноменом пострадянської Європи.

Поки серед росіян Україна і її боротьба за самостійність фактично є табуйованою темою, разом з тим для росіян є велика спокуса знаходити в українській моделі свій орієнтир у випадку виникнення нової політичної ситуації в РФ. Якщо в Росії буде революція, ми точно знаємо, що це буде не Бостонське чаювання чи взяття Бастилії - це буде саме Майдан. Російський Майдан, привид якого бродить Росією. Так, ФСБісти і урядовий спецназ нині сильніші аніж будь-які опозиційні сили в РФ, однак вже є люди, які знають справжню ціну спецназівським кийкам під час революції. І сьогодні вони розклеюють листівки з закликом боротись, очевидно маючи на увазі Україну як зразок боротьби. Ми не маємо нині можливості ввести свої танки у Москву для переможного маршу, однак майбутні бійці і командири Російського Майдану уже гуртуються в лавах сил АТО, десятками їдуть в Україну аби добути досвід боротьби з путінськими спецназівцями. Кожен проукраїнський росіянин нині, кожен російський вояк Азову чи ПС, кожен хто в самій Росії поширює проукраїнські листівки - це патрон в автоматі, приставленому до самої скроні Путіна. Перемога ще попереду!

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram