Учням школи, де обвалилася стіна, треба допомога психологів, а міським чиновникам – психіатрів

Кримінальне провадження по факту аварії у Васильківській школі відкрили за статтею “Недбалість”. Хто відповість? Міська влада натякає: винні будівельники, які зводили школу ще в 60-тих роках минулого сторіччя... 

Фото: Надано автором

Стіна обвалилася близько 10-тої години ранку, рятівники евакуювали з будівлі 631 людину. Діти - налякані, батьки – шоковані. Учениця третього класу Надійка из заплаканими очима: коли вибігала зі зловісного кабінету, забула окуляри. Зараз це дівчинку тривожить найбільше. Її мама теж втирає сльози: як тепер відпускати спокійно доньку до школи?

Але це – лише перший шок, кажуть психологи. Попереду в них – довга робота з учнями 6-ої Васильківської школи та їхніми батьками. Місцева влада запевнила: фахівці працюватимуть з цими родинами безкоштовно.

Однак, на превеликий жаль, чиновників та директора школи більше турбує не те, що могли загинути десятки, а то й сотні (у школі навчається більше ніж півтисячі учнів), а те, як та на кого швидко направити людський гнів та покласти провину. І тут не можу не процитувати коментар, що вчора одна жіночка залишила на моїй сторінці у фейсбуці: “Учням та батькам так – до психологів. А васильківській владі – до психіатрів!”.

А тепер без емоцій. Зі вчорашньої моєї розмови з міським головою Василькова виніс дві важливі речі.

Перша: на ремонт цієї школи виділили з бюджету 400 тисяч гривень, до ладу приводили спортивний зал. Сьогодні бачу у відкритих джерелах зовсім інші цифри: 990 тисяч на капітальний ремонт внутрішніх приміщень школи. Питання: чому бреше мер? Або хто збрехав меру? І чому влада некомпетентна?

Друга: по документам стіни в школі – півтори цеглини. Після обвалу раптом з’ясувалося, що одна. Саме це мер вважає головною причиною аварії. Ну і винні, за логікою, будівельники, які зводили школу більше ніж півсторіччя тому. Директор взагалі впевнений: у аварії винна примхлива пані погода, - останніми днями дощило... Однак обидвоє запевняють: комісія, яка перевіряла готовність будівлі перед початком навчального року, зробила висновки: школа в нормальному стані, дітям нічого не загрожує...

Руїни школи. Налякані діти ти батьки. Так виглядає корупція по-українськи. І винні понесуть покарання, Рух “Справедливість” бере справу під контроль, сподіваємося на підтримку громади. Юристи вже працюють над запитами у відповідні інстанції.

Руслан Колєсніков Руслан Колєсніков , Заступник керівника громадсько-політичного руху В. Наливайченка «Справедливість»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram