Надя на барикаді: що принесе нам протестна осінь

Пресс-конференція Надії Савченко певною мірою стала скандальною : заяви про те,що Євромайдан і Антимайдан стояли за спільні цінності, звинувачення влади у тому, що вона нічого не робить для визволення українських полонених, і тому самим слід почати відпускати сепаратистів в односторонньому порядку, очікуючи що і по той бік фронту робитимуть те саме, нарешті заява про те, що громадяни мають виходити на Банкову аби говорити з президентом і боротися за свої інтереси.

Фото: Макс Требухов

В одній із попередніх публікацій я вже писав про те, як вустами Надії до нас говорить Кремль. Тепер ми вже бачимо, що конкретно він від нас хоче. Ряд аналітиків і політологів (зокрема, Тарас Чорновіл) стверджують про велику роль Медведчука у становленні проекту «Надія Савченко». Якщо це правда (а це дійсно правда), то є сенс проаналізувати нову тактику РФ: ставка на псевдопатріотичні, а не проросійські сили стає дійсним трендом стратегії РФ з розвалу України. Очевидно, що Савченко готують під президентські вибори, отож марно очікувати появи її фракції у ВР абощо. Однак, особиста популярність її очевидно восени буде підкріплюватись ще і участю в осінніх мітингах, які очевидно матимуть соціальне спрямування. Вже зараз ряд аналітиків однозначно стверджують про майбутній вибух протестної активності, в тому числі і на грунті соцстандартів та завищених тарифів. Причому, для України традиційним часом протестів є осінь. Таким чином, навряд чи Надія зможе пропустити повз себе таку нагоду попіаритися, ще і на найбільш цільовому протестному електораті. Невдовзі слід очікувати появу картини «Надя на барикадах», де вона буде вести себе провокативно у стилі Ляшка і Парасюка (демонстративні бійки в ВР, обливання когось кавою чи мінералкою, заклики йти «на штурм»). Слід очікувати і на невеликий вишиватницький електорат, який колись перебіг від ВО Свобода та Батьківщини до РПЛ, а тепер перебіжить до Надії, аби помолитись і їй.

Отже, осінь принесе нам нові політичні тренди. Один з них – патріоти, фінансовані РФ. І звичайно ж, українців чекає чергова, але доволі дешева реінкарнація Жанни Д’Арк. Навіть якщо спецслужби матимуть усі докази причетності Савченко до стратегій РФ в Україні, навряд чи вони зможуть провести її затримання, адже для цього необхідна санкція ВР, а це безумовний політичний скандал, крики нардепів (особливо з Батьківщини) і інших політиків, які матимуть хорошу нагоду попіаритись. Саме тому Савченко – загроза, яка має статус недоторканності, а саме це і потрібне її кураторам.

Всеволод Шаманич Всеволод Шаманич , Журналіст, співзасновник проекту "Українська мрія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram