ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Причини зростання цін на харчі: про що мовчить влада

Сьогодні українці масово економлять на їжі. Але мало хто говорить про те, що подорожчання продуктів спровоковане штучно – недолугою податковою політикою влади.

«Повернемо гроші селу – нагодуємо країну!» – 4 жовтня понад 20 тисяч людей вийшли на Всеукраїнський страйк аграріїв у Києві і в 17 областях. Страйкували не за себе, а за гідне життя для всього народу. Головне наше послання владі – припиніть податковий грабунок аграріїв, який призводить до обвалу виробництва і підвищення цін на продукти.

Фото: william87/Depositphotos

Цього року середньостатистичний українець м'яса, молока і яєць споживає на 50% менше, ніж йому потрібно згідно з нормами. А риби – менше на 57%. «Дієта бідняків» (хліб і макарони), на яку посадили українців, відбивається на здоров’ї нації, особливо на молоді та дітях.

Наше населення за 25 років Незалежності скоротилося на 10 мільйонів. Міграція і війна – лише часткові причини. Головна ж – низька якість життя із неповноцінним харчовим раціоном.

Чому харчі стають недоступними в країні, яка має найродючіші чорноземи в світі?

Усе стане на своє місце, якщо врахувати, що за останні роки податкове навантаження на агровиробника зросло в 41 раз, а різке обмеження спеціального режиму ПДВ відібрало в нього обігові кошти. Арифметика проста: аграріїв тиснуть податками, щоб перекрити діри в бюджеті, які виникли через прорахунки урядових економістів. Відтак – зростає собівартість аграрної продукції. І у виробників лише один вибір – закривати виробництво або піднімати ціни. Тому в магазинах що не день, то новий «сюрприз» із цінниками.

Ці прості закони економіки, здавалось би, зрозумілі навіть школярам. Але влада розігнала свій податковий каток так, що спиняти мусимо всім народом – на вуличних мітингах. З наступного року планується повністю скасувати спеціальний режим ПДВ для аграрної галузі. Що це таке? Поясню: ця система оподаткування аграріїв існувала 17 років і дозволила нашому АПК «тягатися» зі світовими економічними гігантами, такими як США і ЄС. За експортом зернових ми на третьому місці після них. Тепер же галузь повертають у часи розрухи початку 90-х. Це позбавить виробників останніх стимулів для розвитку.

Спецрежим ПДВ не потребує додаткових коштів із бюджету, а є лише компенсацією, яка дозволяла українським аграріям конкурувати. Кошти акумулювалися на спецрахунку і вкладалися у виробництво – у розвиток. При цьому найбільше від цього режиму вигравали не великі агрохолдинги, як часто кажуть чиновники, а переважно м’ясне та молочне тваринництво, малі та середні господарства, які забезпечують продуктами харчування передусім український ринок.

Через скрутну економічну ситуацію, пов’язану в тому числі і з різким знеціненням національної валюти, що є не в останню чергу наслідком непродуманої діяльності уряду, агровиробникам спецрежим ПДВ, як ніколи, важливий. Адже вони апріорі перебувають у нерівних умовах зі своїми європейськими та американськими колегами. У перших є дотації на рівні 200-500 євро на гектар. Другі мають доступ до кредитів під 3-5 % річних. Український же виробник не має ані першого, ані другого і змушений орієнтуватися виключно на свої оборотні кошти. Ці кошти йому і давав спецрежим ПДВ.

Через податкові новації, за прогнозами фінансистів, наступного року з української економіки вимиють 150 млрд. грн. Це втрати, що дорівнюють бюджету, що виділяється на весь соціальний блок (155,4 млрд. грн.) у 2016 році. Проблема в тому, що падінням АПК справа не обмежиться. Буде новий виток зростання цін. Українці, що й без того зубожіли до краю, муситимуть платити за літр молока 30 грн., за пачку масла - 40 грн., а за батон - 10 грн. Такі ціни можуть стати реальністю в найближчі місяці, якщо податкова політика в державі не стане обґрунтованою.

Щоб запобігти падінню галузі і зупинити зростання цін, аграрії ведуть із владою затяжні переговори, провели вже 8-й всеукраїнський страйк. Ми не просимо ні пільг, ні дотацій. Лише повернення системи оподаткування, яка ефективно працювала до 2015 року, а потім була зруйнована.

Усе це ми виклали в резолюції, яку ухвалив Всеукраїнський страйк аграріїв 4 жовтня. Її надіслано Президенту України та Прем’єр-міністру. А Голові Верховної Ради я представив документ особисто в стінах парламенту. Відзначу, що спікер Андрій Парубій підтримав наші вимоги. По-перше, пообіцяв, що законопроект 3851-1, який повертає дію спецрежиму ПДВ для аграріїв, буде розглянуто в Раді найближчим часом. По-друге, Голова ВР підтримує нашу вимогу щодо продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до того часу, коли не буде ухвалено всього пакету законів для земельної реформи.

Разом із тим позиція Мінагрополітики мене прикро вражає. Присутній на зустрічі в стінах парламенту заступник міністра заявив, що повернення до системи оподаткування, яка ефективно працювала 17 років, не має сенсу. Натомість міністерство відстоює схему дотацій, яку чиновники планують розподіляти в ручному режимі. А ми знаємо, як у нашій державі вміють це робити.

Влада продовжує гратися з вогнем. Якщо нас не почують і цього разу, зубожіння людей і новий стрибок цін призведуть до соціального вибуху. І тоді на вулиці вийдуть мільйони.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram