Успіхів Україна доб‘ється лише на основі соборності

Щороку 22 січня українська громада відзначає День Соборності України. У минулому столітті, у 1919 році в цей день на Софіївській площі в Києві відбулася подія, про яку мріяли багато поколінь українців - проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Фото: Макс Левин

Реалізація соборницької ідеї стала могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності. Слід зазначити, що великих зусиль до об‘єднання України доклали і представники тогочасних соціалістичних партій.

Соборність української держави ще за часів Івана Вишинського містить в собі ідею соборного, колективного управління державою. Тому без активної участі громадян, громадських організацій, політичних партій в управлінні країною нам серйозних успіхів не досягнути.

Успіх побудови сильної держави ґрунтується на наших спільних зусиллях, на дотриманні принципів незалежності і демократії, законності та на усвідомленні кожним власної відповідальності за наше майбутнє. Актуальним і сьогодні залишається теза Володимира Винниченка, голови уряду Української Народної Республіки, що незалежність є повноцінною тільки тоді, коли вона поєднує у собі два боки – зовнішню, від інших держав, та внутрішню - соціальну.

Отож сьогодні ми повинні бути продовжувачами українських традицій, пам‘ятати героїчні досягнення наших предків та виправдати споконвічні сподівання і стати гордістю для наших нащадків.

Об‘єднані ліві переконані, що в сучасному житті національною ідеєю має стати єдність і благополуччя українського народу на основі соціальної справедливості, свободи, солідарності і рівності. Для цього потрібні радикальні зміни в політиці, економіці, соціальній сфері. Такий підхід дозволить швидше подолати протистояння по лінії Схід-Захід. Цього можна досягнути лише опираючись на потужний фундамент віковічних християнських ідей соціальної справедливості, рівності і терпимості.

Станислав Николаенко Станислав Николаенко , Ректор Национального университета биоресурсов и природопользования Украины (НУБиП)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram