ГоловнаБлогиБлог Дмитра Крикуна

Мило закінчилося. Доведеться вживати суху мотузку

«Мало хто розуміє, що на сьогодні в порядку денному реальний дефолт бюджету. З соціальним вибухом, кризою неплатежів, інфляцією і тп. Вже майже рік нам замилюють очі, але мило закінчилося».

Це вчора написав у ФБ Вадим Войтик, керівник франківського ЄРЦ – організації, яка замінює в столиці Прикарпаття ЖЕКи і більшу частину комуналки.

Фото: Макс Левин

Грошей в місцевих бюджетах нема давно. Але так погано не було ще ніколи. Треба повертати реальне місцеве самоврядування.

Перепощу тут заяву Руху «Ми – європейці»

Заява

Руху «Ми – європейці» щодо ситуації з місцевими бюджетами.

Шановні очільники міст України!

Громадське об’єднання «МИ – європейці» підтримує позицію міських голів, що висловилися з критикою Державного казначейства за несвоєчасне перерахування коштів, закладених у державний бюджет України для спрямування у місцеві бюджети. Водночас, порожні місцеві бюджети – це лише один з проявів того жалюгідного стану, у якому сьогодні перебуває місцеве самоврядування в Україні. Відсутність міських голів у багатьох містах України, у тому числі у її столиці – Києві, позбавлення жителів багатьох населених пунктів конституційного права на обрання органів місцевого самоврядування – ось сучасна візитівка нашої країни.

Нагадуємо, що саме сильне та незалежне місцеве самоврядування є наріжним каменем європейської цивілізації, похідною від якого і є сам Європейський Союз у його нинішньому вигляді. Саме через місцеве самоврядування можливий розвиток територій, залучення новітніх технологій та покращення умов праці та проживання своїх громадян.

З часів заснування Магдебурзького права, саме місцеві громади є найбільш ефективними та ощадливими розпорядниками коштів. Та й збирати податки значно простіше, коли місцева влада сама зацікавлена в максимальному наповненні бюджету.

Наблюдается тенденция к сокращению самостоятельности местных бюджетов за счет увеличения доли централизованного управления. В большинстве местных бюджетов этот показатель не превышает 50%

— Богдан Данилишин, экс-министр экономики

В Україні ж існує вкрай недолуга та корупційна система міжбюджетних трансфертів коли податки збираються на місцях, передаються в центр, а звідти розподіляються як заманеться київському чиновнику. Ця система змушує міських голів, поважних у своїх містах людей, шукати протекцій у київських коридорах влади та принижуватися перед дрібними чиновниками Державного казначейства, щоб повернути собі бодай частину тих грошей, що зібрані у своїх же містах.

За різними оцінками у 2012 році надходження з держбюджету формували близько 55% доходів місцевих бюджетів. Громадське об’єднання «Ми – європейці» вимагає повернення до європейської практики формування бюджету «знизу-доверху», виступає за більшу фінансову самостійність місцевих громад . Це дозволить громадам конкурувати між собою за трудові ресурси та інвестиції, різко покращить життя громадян та продемонструє де місцева влада насправді є ефективною та дієвою.

Ми вимагаємо внести необхідні зміни до Бюджетного Кодексу, що зафіксують європейські принципи формування місцевих бюджетів: громади мають забезпечувати своє фінансування за рахунок податків, що платяться на їх території, перераховуючи до центру лише частину коштів, необхідних для виконання державних функцій.

Рух «Ми-європейці» вимагає запровадження в Україні європейського місцевого самоврядування як невід’ємної складової загального процесу євроінтеграції України

Дмитро Крикун Дмитро Крикун , Співкоординатор руху "Ми - європейці"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram