ГоловнаБлогиБлог Антона Дмитриева

Танці «демократичного альянсу» на кістках Києва

Минулого тижня в Україні начебто народився новий великий опозиціонер і, відповідно, нова опозиційна сила – "Демократичний альянс".

Протягом минулого тижня один активіст разом із своєю командою пікетував резиденцію Президента України та намагався після цього визволити іншого активіста із буцегарні.

Фото: www.facebook.com/DemAlliance

Ви спитаєте, до чого тут Україна, до чого тут опозиція, до чого тут київські вибори, до чого тут «танго з ЄС» і цей пленарний тиждень Верховної Ради?

Та начебто ні до чого. Наче все нормально і красиво виходить – приїхали активісти під Межигір’я, їх ніхто не бив, ніхто над ними не знущався, міліціянти і власне мітингарі нагадували один одному і громадськості таких собі гімназисток – все чемненько і красивенько для камер і ЗМІ.

Дивно, справді. За маленькі і абсолютно нейтральні акції людей зазвичай (якщо хто не знає) б’ють «беркутівці», матюкають і насильно запихають до автозаків, судять й інколи на рівному місці садять на роки.

Тут все дуже красиво, мирно, наче по нотах розіграний сценарій. ЗМІ й окремі журналісти і громадські діячі криком кричать про «нащупування яйця Кощієва» і закликають туди «бити».

Але не забуваймо, що так само під «димову завісу» мовного майдану було протягнуто корупційні закони, що під «шумок» зазвичай відбуваються різні цікаві для суспільства й опозиції моменти.

Зважаючи на те, що цей пленарний тиждень у Раді має бути напруженим і гарячим, що вибори у Києві так і не призначені, що Уряд готується до своєї відставки, що ще одного нардепа позбавлять повноважень, що соціальна-економічна ситуація залишається вкрай важкою – дуже дивним виглядає маневр «Демократичного альянсу».

Скидається на те, що «Демальянс» раптово прокинувся якраз для створення відволікаючого шуму. Скажіть, чого так дивно і водночас було вирішено пікетувати резиденцію Януковича? Що, до цього активісти не бачили і не читали розслідувань про зловживання там? Але їм заманулося саме зараз.

Я дуже невпевнений, що усі проблеми України зараз вирішуються саме мітингами під Межигір’ям. Швидше за все, це – чергова спланована провокація щоб відволікти увагу від якихось більш важливих тем. Що змінилося для України від тих пікетів? Чи зріз ВВП і чи пішов у відставку Уряд, чи призначені вибори? Ні, все це лише піар-акція окремих активістів задля слави та уваги.

Просто «Демальянс» після програшу на виборах вирішив набирати бали і, видно, або вони самі не розуміють, що роблять, або вони – нова іграшка у руках когось із вулиці Банкової у Києві. Шкода тільки, що на цю дешеву гру ведуться і ЗМІ, і громадськість – адже, попри шум і гам навколо цієї ситуації останніми днями, проблеми держави і суспільства лишаються невирішеними. Такий собі псевдогромадський бенкет під час чуми. Може, треба зупинитись, повернутись в іншу сторону і робити щось конструктивне?

Антон Дмитриев Антон Дмитриев , Журналист, редактор, блогер, живет в Киеве
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram