ГоловнаБлогиБлог Андрія Руденка

Відповідь прокурору Холодницькому

На сайті LB.ua вийшло інтерв'ю з в.о. прокурора Криму Назаром Холодницьким, де йшлося про обвинувачення екс-депутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша у держзраді. Як його адвокат, я мушу відреагувати на ці звинувачення публічно.

Василь Ганиш, фото ua.krymr.com
Василь Ганиш, фото ua.krymr.com

Спочатку розповім вам про Василя Ганиша. Він народився у 1957 році на Івано-Франківщині, має двох синів, четверо онуків, дружину. Наприкінці 80-х переїхав жити до Криму, де і залишився після розпаду Союзу. Характеризується як високопатріотична людина, україномовний, у 1992 році стояв у витоках "Просвіти" в Криму (на установчих зборах "Просвіти" в Криму був також Рефат Чубаров).

Василь Ганиш двічі був депутатом Феодосійської міської ради, начальником податкової міста, міністром Ради міністрів Криму, депутатом Верховної Ради Криму шостого скликання, заступником Феодосійського міського голови. Багато допомагав кримським татарам, сприяв будівництву українських шкіл тощо.

Василя Ганиша обвинувачують в трьох позиціях:

Обвинувачення №1. Василь Ганиш 6 березня 2014 року був присутнім на засіданні Верховної Ради Кримської автономії (чинної на той час), чим створив кворум. Саме за кворум його притягають до відповідальності.

Дійсно, Василь Ганиш був на цьому засіданні, але був єдиним депутатом, який проголосував проти проведення референдуму. Є відео, на якому зафіксований результат голосування і дуже незадоволене обличчя Василя Ганиша. Одразу після голосування в той же день він дає інтерв’ю, в якому зазначає про те, що не міг підтримати голосування. Головний редактор того видання, який зараз вже працює в Києві в виданні "Фокус" – Олексій Батурин, підтвердив цей факт і навіть дав під присягою в суді відповідні свідчення.

Ідеологічний ворог України Володимир Константинов в день затримання Василя Ганиша повідомив про абсурдність затримання, так як Ганиш ніколи не був прибічником референдуму і був за єдину Україну.

В матеріалах справи є письмові свідчення одного із колишніх депутатів, який сидів поруч з ним в момент голосування, та який повідомив, що Ганиш голосував проти.

До речі, Василь Ганиш одразу після окупації, тобто з 08 квітня 2014 (одразу після виходу із лікарняного) подав у відставку з посади заступника Феодосійського міського голови, що також характеризує його як людину, яка послідовно виступає за єдину Україну і проти співробітництва з окупантами.

Обвинувачення №2. Василь Ганиш 11 квітна 2014 взяв участь в роботі незаконного органу Державної Ради Республіки Крим.

Це твердження ґрунтується на відео запису, зробленому Чорноморською телерадіокомпанією. Олександр Янковський, як головний редактор компанії, дав свідчення слідству. Але в суд не прийшов вже двічі. До речі, він не є свідком подій, бо в залі засідань не був. Відео представляє собою нарізку з різних часів і ракурсів, де дійсно іноді з’являється в кадрі Василь Ганиш.

На момент голосування Ганиша в кадрі не було.

Слід зазначити, що Державна Рада збиралася 17 разів з 16 березня до 10 вересня 2014 року.

Проте, прокуратура взяла лише один день та одне голосування.

Василь Ганиш дійсно був в цей день в приміщенні парламенту і навіть заходив в зал для голосування (до речі в зал голосування можуть заходити і журналісти і члену уряду і запрошені гості, на відміну від Верховної Ради України).

Пояснюємо, що Василь Ганиш звільнився 08 квітня 2014 і отримав інвалідність другої групи (дійсно, він має великі проблеми із серцем, дві складні операції на серці, штучний клапан…, але це окрема історія), але через анексію мав певні труднощі в оформлені пенсії. Він прийшов в парламент, щоб переговорити із старими знайомими на предмет допомоги в оформленні пенсії.

Обвинувачення №3. Василь Ганиш приймав участь у виборах до Феодосійської міської ради у вересні 2014 року.

Феодосійська рада є органом місцевого самоврядування, а не органом державної влади. Самоврядування гарантовано Конституцією і Хартією місцевого самоврядування.

Більше того, з четвертого разу, прокуратура таки дала відповідь на моє питання щодо притягнення до відповідальності осіб, які мають причетність до виборів під час окупації.

Виявилося, що окрім Василя Ганиша за участь у виборах до місцевої ради нікого не притягають. Ані інших кандидатів, ані обраних депутатів, ані обраного мера, ані членів територіальної комісії (ій) до відповідальності не притягають.

Таким чином, має місце вибіркове притягнення до кримінальної відповідальності.

Інші обвинувачення

Перший заступник прокурора АР Крим Холодницький повідомив в інтерв’ю, що Ганиш В.В. збирався чи то балотувався до Державної Ради Республіки Крим за списками Єдиної Росії та/або ЛДПР.

Проте цього немає в обвинувальному акті. Ці слова є свідченням одного із свідків, який вже двічі не прийшов на засідання. Так ось, цей свідок повідомив, що він спілкується по скайпу із своїми друзями, імена яких він не хоче називати, які йому повідомили, що вони особисто не чули щоб Василь Ганиш виступав за єдину Україну (майже дослівно з протоколу). Більше того, друзі свідка сказали, що він балотувався за списками Єдиної Росії та ЛДПР…

Це говорить про професіоналізм прокурора.

Далі, Холодницький каже, що Василь Ганиш має російський паспорт, але даруйте. Відповідальність за державну зраду можлива виключно для громадян України (спеціальний суб’єкт). Жодних доказів щодо російського громадянства в Ганиша не було наведено.

Таким чином, прокуратура АР Крим, в особі Хальзева і Холодницького роблять піар на цій справі.

Холодницький постійно виступає з інтерв’ю, месиджами, повідомленнями тощо.

При цьому порушуються норми Цивільного кодексу України, яким забороняється згадувати ім’я підозрюваного без його згоди до набрання чинності рішення суду.

(4 ст. 296 ЦК України. "Ім'я фізичної особи, яка затримана, підозрюється чи обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, або особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може бути використане (обнародуване) лише в разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо неї або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення та в інших випадках, передбачених законом").

Така поведінка прокурорів пов’язана із тим, що зараз триває переатестація, формування нової прокуратури, а власне ці два прокурори претендують на посади в спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Затримання та стан здоров’я

Також під час затримання були порушені права Василя Ганиша (незаконне позбавлення волі). Прокуратура Київської області проводить досудове слідство за цим фактом.

На сьогоднішній день існує три судових рішення яким прокуратуру АР Крим та СІЗО зобов’язують провести судово-медичне обстеження затриманого Ганиша. Проте, повноцінного (за стандартами МОЗ) обстеження так і не проведено (вибачте, але елементарного аналізу крові і сечі не зроблено).

Коли я звернувся до лікарів Інституту серця Амосова, лікарі пояснили, що людину потрібно обстежити в умовах Інституту. Коли до лікарів звертається прокурор, то (за відсутності адвоката) Василя Ганиша оглядають в приміщенні СІЗО без застосування спеціалізованої апаратури.

Наступна судове засідання по справі Василя Ганиша відбудеться 09.11.2015 об 11:30 в приміщенні Дніпровського районного суду міста Києва за адресою: м. Київ, вулиця Сергієнка, 3.

P.S.: Як стало відомо 05.11.2015, один із народних депутатів України виявив бажання взяти участь в судовому засіданні в якості свідка (це буде вже другий депутат, першим у справі був Рефат Чубаров).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram