ГоловнаСвіт

Джонсон запросив до Британії російських науковців, незгодних із Путіним

У рамках програми "Дослідники в зоні ризику" до Великої Британії також приїдуть близько 130 українських науковців.

Джонсон запросив до Британії російських науковців, незгодних із Путіним
Фото: ОПУ

Британський прем’єр Борис Джонсон запропонував невдоволених владою російським вченим переїхати до Великої Британії.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Guardian.

У рамках системи партнерства з українськими університетами, що дозволить українським науковцям продовжити свої дослідження в установах Великої Британії, Джонсон сказав, що ця пропозиція поширюється на їхніх російських колег.

"Російським вченим і дослідникам, які дивляться на насильство Путіна з тривогою, і які більше не почуваються в безпеці в Росії: ви повинні сміливо подавати заявку, щоб приїхати до Великої Британії та працювати в країні, яка цінує відкритість, свободу та прагнення до знання", – сказав Джонсон.

У рамках програми "Дослідники в зоні ризику", бюджет якої зараз розширений майже до 10 мільйонів фунтів стерлінгів, до Великої Британії приїдуть близько 130 українських науковців.

Порівнюючи необхідність протистояння Росії із ситуацією під час Другої світової війни, Джонсон сказав, що, хоча протидія фашизму також принесла величезні витрати, вона потім призвела до десятиліть процвітання та стабільності.

Загалом, стверджує прем’єр-міністр, "ціна свободи варта того, щоб заплатити". Він сказав: "Пам’ятайте, демократіям у середині минулого століття знадобилося багато часу, щоб усвідомити, що вони повинні протистояти тиранії та агресії. Це було дуже дорого".

Нагадаємо, раніше видання Bloomberg також повідомляло, що президент США Джо Байден має намір переманити провідних російських учених і спеціалістів. Для цього США можуть спростити візові вимоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram