ГоловнаСвіт

Голова МВС Естонії назвав фінську прем'єрку "продавчинею"

Керсті Кальюлайд попросила фінського колегу переказати вибачення Санні Марін.

Голова МВС Естонії назвав фінську прем'єрку "продавчинею"
Санна Марин
Фото: yle.fi

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд попросила пробачення у Фінляндії після того, як міністр внутрішніх справ Естонії назвав нову прем'єрку Фінляндії - наймолодшу у світі голову уряду - продавчинею і поставив під сумнів її здатність керувати північною країною.

Кальюлайд попросила президента Фінляндії Саулі Ніїністо переказати вибачення Санні Марін і її уряду, пише Reuters.

Повідомляють, що 70-річний Март Хельме, міністр внутрішніх справ Естонії і лідер популістської ультраправої партії "Екре", в неділю висміяв 34-річну прем'єрку Фінляндії Санну Марін і її уряд, в якому четверо з п'яти лідерів коаліції - жінки віком до 35 років.

"Тепер ми бачимо, як одна продавчиня стала прем'єр-міністром і як деякі інші вуличні активісти і неосвічені люди також приєдналися до кабінету", - сказав Хельме в токшоу своєї партії на радіо.

Раніше Санна Марін розповіла, що росла в проблемній сім'ї, працювала касиркою, перш ніж пішла вчитися в університеті і робити політичну кар'єру.

"Я дуже пишаюся Фінляндією. Тут дитина з бідної сім'ї може вчитися і досягати своїх життєвих цілей. Касирка може стати навіть прем'єр-міністром", - написала Марін у Twitter.

Хельме - колишній посол Естонії в Росії, відомий своїми відвертими заявами. Лідер опозиції Естонії Кая Каллас заявила, що опозиція організує голосування за недовіру в парламенті, якщо Хельме не подасть у відставку після його коментарів про нових лідерів Фінляндії. Попередні такі спроби не увінчалися успіхом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram