ГоловнаСвіт

Ексбоєць білоруського "ескадрону смерті" зізнався у вбивствах опозиціонерів

Юрій Гаравський заявив про участь у викраденні і вбивстві супротивників Лукашенка 20 років тому.

Ексбоєць білоруського "ескадрону смерті" зізнався у вбивствах опозиціонерів
Юрий Гаравский, экс-боец белорусского СОБРа
Фото: DW

Колишній боєць білоруського СОБР Юрій Гаравський брав участь у викраденні і вбивстві супротивників президента Олександра Лукашенка 20 років тому.

В інтерв'ю DW він розповів, як були викрадені і вбиті опозиційні політики, які добивалися відставки Лукашенка. Навесні і восени 1999 року в Мінську зникли ексглава МВС Юрій Захаренко, ексглава Центрвиборчкому Білорусі Віктор Гончар і бізнесмен Анатолій Красовський, що підтримував опозицію. Гаравський стверджує, що їх викрали і вбили бійці спеціального загону швидкого реагування (СОБР) внутрішніх військ МВС Білорусі. У їх числі був і сам Юрій Гаравський.

За його словами, наказ про затримання бійцям віддавав засновник СОБР підполковник Дмитро Павличенко. Він же, як заявляє Гаравський, і застрелив політиків і бізнесмена.

Колишній собровець переконаний, що про ці вбивства знали вищі посадові особи Білорусі - тодішні глава МВС Юрій Сиваков і секретар Ради безпеки Віктор Шейман. Гаравський вважає, що в курсі був і президент Лукашенко, але стверджувати це не береться. "Усі накази віддавалися в усній формі. Ніяких письмових підтверджень, відеозаписів, протоколів - нічого такого немає", - каже Гаравський.

Зізнання Юрія Гаравського збігаються з висновками спецдоповідача Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Христоса Пургурідеса, який в 2004 році розслідував зникнення білоруських опозиціонерів. СОБР він називає "ескадроном смерті під керівництвом Павличенка". "Не може бути, щоб ці викрадення і вбивства сталися без згоди - м'яко висловлюючись - дуже-дуже високопоставлених чиновників. Коли я це кажу, я думаю про президента Білорусі", - заявив Пургурідес DW.

Юрій Гаравський втік з Білорусі в жовтні 2018 року, побоюючись переслідувань. Зараз 41-річний білорус перебуває в одній з європейських країн, де він попросив притулку. Зараз його клопотання перебуває на стадії розгляду. У російську редакцію DW Гаравський звернувся сам у вересні 2019 року. Він стверджує, що готовий розповісти все, що йому відомо, під присягою в суді.

При цьому у відповідях Гаравського на деякі питання DW відчувалася недомовленість. Так, не до кінця ясно, як саме йому вдалося втекти з Білорусі, чим він займався після звільнення з СОБР. Однак Юрій Гаравський надав DW оригінали і копії документів, що підтверджують його особу та історію.

Як повідомлялося, в 2010 російський телеканал НТВ показав фільм під назвою "Хрещений батько", присвячений повністю Лукашенку і ситуації з порушеннями прав людини в Білорусі. Глава держави в ньому представлений жорстоким диктатором.

Автори фільму нагадали про зниклих опонентів президента (при цьому наводиться версія, згідно з якою, зокрема, колишній глава МВС Юрій Захаренко був викрадений за вказівкою президента) і став дорікати йому в відході від союзницьких відносин з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram