ГоловнаСвіт

У Росії вчений вчинив акт самоспалення на захист удмуртської мови

Разін вимагав врятувати удмуртський етнос.

У російському Іжевську біля будівлі держради Удмуртії, де повинна була відкритися сесія, вчинив самоспалення 79-річний кандидат філософських наук, доцент, заслужений діяч науки Удмуртської Республіки цивільний активіст Альберт Разін, який влаштував пікет.

Фото: Соцмережі

Як повідомляє сайт Idel.Реалии, поруч з вченим були виявлені транспаранти, на яких він вимагав врятувати удмуртський етнос: "І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти".

Отримавши опіки несумісні з життям, Разін помер у лікарні, куди був доставлений швидкою допомогою.

Відео 18+

Переглянути цей допис в Instagram

⚡️В Удмуртии мужчина сжег себя у здания госсовета республики. В Ижевске сегодня, 10 сентября, около здания Государственного совета Удмуртии незадолго до начала сессии мужчина поджег себя. Об этом сообщает Izhlife со ссылкой на очевидцев. Рядом с ним обнаружены транспаранты, в которых он требовал спасти удмуртский этнос: "И если завтра мой язык исчезнет, то я готов сегодня умереть". По словам очевидцев, пострадавшим является Альберт Разин, заслуженный деятель Удмуртии. Прибывшие на место пожарные потушили огонь, а пострадавший до приезда врачей еще двигался. Сейчас он находится в больнице в критическом состоянии, ожогами поражено почти 100% тела. По факту самосожжения человека Следственное управление проводит проверку. Как сообщает "Деловой квадрат", сессия Госсовета перенесена. Заседание состоится 24 сентября. ВИДЕО 18+ #ижевск #удмуртия #удмурты #удмурт #роднойязык #видео18+

Допис, поширений Idel.Реалии (@idel.realii)

Незадовго до того вчений передав члену національних зборів Всеудмуртської асоціації "Удмурт Кенеш" Леоніду Гоніну копії двох листів - депутатам Держради Удмуртії і депутатам Державної Думи, пише Новая газета.

Лист Разіна до депутатів Держради починається словами: "Удмуртський етнос зникає на очах". Далі він висловив незгоду з недавніми змінами в законі про мови, згідно з якими вивчення національних мов в національних республіках перевели на добровільну основу, і підсумував, що це призведе до остаточної втрати удмуртами рідної мови.

Разін зазначив, що удмурти погано представлені в керівництві республіки та Іжевська, а в депутатському корпусі вони становлять лише шосту частину. На його думку, це формує в удмуртів комплекс неповноцінності.

За даними Радіо Свобода, Разін був одним з учених, які влітку минулого року звернулися з відкритим листом до голови Держради Удмуртії Олексія Прасолова та депутатів з вимогою не підтримувати законопроєкт про скасування обов'язкового вивчення мов корінних народів Росії в середніх школах, спрямований Державною думою для оцінки в регіони.

Після заяви президента Росії Володимира Путіна про неприпустимість примусу школярів вивчати інші мови народів Росії, крім російської, мови корінних народів перестали бути частиною обов'язкової шкільної програми. Це викликало невдоволення в декількох республіках Поволжя. Наприклад, представники татарської, башкирської і чуваської громадськості вимагали від місцевої влади відстояти обов'язкове викладання їхніх мов, мотивуючи це загрозою прискорення процесу їх зникнення.

Результати всеросійських переписів населення 2002 і 2010 років показали, що за 8 років кількість людей, що володіють удмуртською, скоротилася на 30%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram