ГоловнаСвіт

Соратника президента Сербії підозрюють у вбивстві лідера косовських сербів

Радойчич підозрюється у вбивстві Олівера Івановича в січні 2018 року.

Соратника президента Сербії підозрюють у вбивстві лідера косовських сербів
​Милан Радоичич
Фото: Радио Свобода

Суд у столиці Косова Пріштіні звернувся до міжнародних органів з вимогою оголосити в розшук Мілана Радойчича, соратника президента Сербії Александара Вучича.

Радойчич підозрюється у вбивстві Олівера Івановича - лідера косовських сербів, які відмовлялися виконувати вказівки Белграда, повідомляє Радіо Свобода.

Івановича вбили 16 січня 2018 року в Косовській Митровиці. Президент Сербії і його команда спочатку заявляли, що замах, ймовірно, вчинили серби. Згодом такі заяви зникли, сербські чиновники почали звинувачувати владу в тому, що вона в слідстві відмовляється співпрацювати з Сербією.

Косовські чиновники, водночас, стверджували, що сербська сторона надає притулок підозрюваним у причетності до вбивства Івановича.

Мілана Радойчича сербські ЗМІ називають лідером партії "Сербський список", яка тісно співпрацює з владою в Белграді і виконує її накази. Президент Сербії свого часу заявляв, що він не знає, хто такий Радойчич. Однак минулого і цього року Радойчич кілька разів перебував в офісі Вучича у складі делегації косовських сербів. З січня минулого року він постійно перебуває в Белграді.

Лідер косовських сербів Олівер Іванович був застрелений у місті Косовська Митровиця на півночі Косова. 16 січня 2018 року в нього випустили чотири кулі поблизу штаб-квартири його партії.

Іванович - колишній чиновник сербського уряду і глава політичної партії косовських сербів "Свобода, демократія, справедливість". Він перебував під слідством за ймовірні військові злочини, зокрема замовлення вбивства етнічних албанців у Косовській Митровиці в 1999 році.

Після вбивства Івановича Сербія вийшла з переговорів ЄС про поліпшення відносин з Косовом, які повинні були початися після 13-місячної перерви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram